Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Папир

Већ је у претходној причи речено да је папирстрана реч и да смо је преузели од Грка. Њено порекло сеже далеко у прошлост, у прадавна фараонска времена. Пре скоро 5 000 година стари Египћани су од срчике биљке зване папирос(или латински: papirus) правили танке листове, који су им, након посебне обраде и сушења, служили за писање. Управо по именуте биљке назвали су и њих папирусима. Поједини листови обично су се слепљивали и настављали један на други. Тако се добијао дуг свитак по коме су исписивани хијероглифи (тадашња египатска писмена). Најдужи свитак, папирус, био је дуг чак четрдесет метара! Из Египта папирус је пренесен у Европу, прво у Грчку, па онда и у Рим, где се касније уместо њега почео употребљавати

пергамент. И други су стари народи, још пре Египћана, правили различите листове који су им служили за писање. Први међу њима били су мудри Кинези, од којих су ту вештину преузели Персијанци и још неки азијски народи. Они при том нису користили папирус, него друга природна влакна. Данас се листови за писање и штампање књига праве углавном од дрвета (целулозе), али и од крпа, сламе, па истабљика кукуруза и кромпира.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.
[mc4wp_form id=“3701″]