Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

Očitati nekom bukvicu

piše: Slobodan Novokmet

Šta predstavlja bukvica iz izraza očitati nekom bukvicu? Mogu se naći tumačenja na internetu koja ovaj izraz povezuju upravo sa značenjem vojnog vojnog dokumenta, dakle, očitati nekom pravila ponašanja (kao u vojsci). Međutim, verujemo da je ovaj izraz stariji od toga.

Rečnik SANU kao osnovno značenje bukvice nudi značenje ’azbuka’ (utvrđen red slova) i ispoređenje sa imenom bukva u zastarelom značenju ’slovo’. Dakle, sada smo već blizu odgovora – očitati nekom bukvicu (azbuku) znači reći mu nešto kako ide po redu, protokolu i sl., ili mu održati slovo, odnosno govor (jedno od značenja reči slovo je upravo govor, beseda). Dakle, održati nekome govor, ali o ispravnom ponošanju, nakon neke greške, propusta i sl.

Bukvica tj. azbuka, vodi nas do naziva za slovo b u staroslovenskoj azbuci – buki, što je u vezi sa bukvom, po čijoj se kori u stara vremena pisalo.

Prisutne su i različite varijante ovog izraza, umesto bukvice, nekome se može (o)čitati (iščitati) buruntija (tur. pismena naredba, zapovest, prekorna poruka), katavasija (grč. pesma iz kanona), krune i krunice (brojanica, niska čija se zrna prebiraju pri molitvi), Adžikuran (Kuran), Očenaš, litanija (molitva Bogorodici), vakela (pouka sa prebacivanjem, ukor), levita (prigovor, prekor, kritika), predika, propoved, čitulja i sl.

Kao što vidimo, prekoriti nekoga, izgrditi ga, opomenuti ili posavetovati često se dovodi u vezu i sa čitanjem (govorenjem) neke molitve, kao čina koji se sastoji iz određenih etičkih pouka ili skupa pravila.

tekst preuzet iz: Jezik oko nas

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.