Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Neobavezna lektira, Vislava Šimborska – odlomak

 (Fridrih Niče, Aforizmi. Izbor, obrada i uvod: Stefan Lihanjski; više prevodilaca, u prevodima poezije poprilično omanuli. Varšava, Državni izdavački institut, 1973)

 

Već su sasvim izumrli ljudi kojima je Niče bio učitelj i sjaj mladosti. Ali, pre nego što su izumrli, uspeli su da prežive strahovitu krizu verovanja u svog učitelja. Govorim o pristojnim ljudima, o antifašistima. Videli su kako hitlerovci anektiraju Ničeovu zaostavštinu i pakuju je u panteone nacističke misli. Antifašisti su počeli da podozrevaju, da u tome ima nečeg, da Niče možda odgovara tom užasnom društvu. Na već mrtvog mislioca počela je da se lepi etiketa demoralizatora nemačke duše, idejnog preteče hitlerizma.

Dovoljno je pregledati višegodišnju prepisku Tomasa Mana i videti kako je za pisca, koji ga je u početku beskrajno poštovao, Niče postao moralno težak problem. Kako su se kasnije u poštovanje počeli uvlačiti nepoverenje i kriticizam, nemir i sažaljenje. Pa ipak, fascinacija Ničeovom ličnošću i delom nikada u Tomasu Manu nije ugasla. Bilo je to istovremeno dramatično i komično. Sam pisac je u Doktoru Faustusu izvršio vivisekciju ničeanizma, tragajući za klicom velike bolesti, koja će uzdrmati nemački organizam. Istovremeno, kada bi pročitao neki članak, u kome je neko sumnjao u Ničeove ružne stvari, smesta je protestovao, uzimao Ničea u zaštitu. Na kraju, više je voleo sam da ga osuđuje nego da ga osuđuju drugi, laici…

Danas, kako se čini, već je isparila zarazna dijaboličnost Ničeovih spisa. Štaviše, sve teže je govoriti o njemu kao o filozofu. On je – kako s pravom u uvodu sugeriše Stefan Lihanjski – pesnik, kome se činilo da je filozof, koji je to uverenje uspeo na vreme da nametne generaciji modernista. Ali je zato sjajan pesnik, koji navodi na razmišljanje!

Čitam njegove aforizme i ne mogu da se načudim koliko je tu manipulacija učinjeno, kako su preparirane njegove misli, kako su ceđene i izvlačene iz konteksta, da je krajnji individualista, kakav je bio Niče, neprijatelj pruskog drila i militarizma, dopasovan ideji slepe poslušnosti. Da je autor Zaratustre doživeo ona sumorna vremena (ne samo fizički već i intelektualno), nema sumnje, da bi se o njima izrazio pakosno, kao što je u načelu bio zloban prema svemu što se događalo. Na kraju krajeva, njegove knjige bile bi spaljene, a sam bi se nastanio u Švajcarskoj kao ponosni emigrant. Ponekad je zaista veliki peh biti pokojnik.

Odlomak iz knjige Neobavezna lektira Vislave Šimborske

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.