Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Neobavezna lektira, Vislava Šimborska – odlomak

Isidora Dankan, Moj život. S engleskog preveo: Karol Bunš. Krakov, Poljsko muzičko izdavačko preduzeće, 1969

 

Isidora Dankan bila je velika reformatorka plesa. Jednim zamahom (a imala je širok zamah) trudila se da reformiše porodične odnose, školstvo, društvena uređenja i običaje. Plesala je bosa, mada je za vođenje ljubavi oblačila plave čarape. Brak je smatrala feudalnim reliktom. Jednom je izdala načelo slobodnih veza i udala se za pesnika, čime je automatski sebe kaznila. Rodila je troje vanbračne dece i očekivala, da će sve žene radosno da je slede. Bila je vegetarijanka i po svoj prilici je kao Bernard Šo u jedenju mesa videla uzroke svih ratova. Školstvo je želela da oživi tako što bi ples postao glavni predmet, a čitanje i pisanje dopunski. Kratko je verovala u mogućnost apsolutne sreće na zemlji – bilo je dovoljno otputovati u Grčku i tamo napasati koze uz zvuke flaute.

U memoarskoj književnosti retko se može čitati nešto istovremeno čarobno i osobito kao što su grčke peripetije Isidore i njene braće i sestara, suludih kao i ona u vezi sa antičkom Heladom. Dva poglavlja (12 i 13) usrdno preporučujem, odnosno da veću pažnju poklonite igračicinim ljubavnim dogodovštinama. Sirota Isidora želela je o njima da piše iskreno i dramatično, a ispalo je pretenciozno i smešno. Mada pamtim, da je bila dete epohe, u kojoj je Gabrijel Danuncio smatran uzornim stilistom. Trudila se da kao on piše prostodušno. Da je bila Poljkinja, pisala bi kao Pšibiševski, te bismo morali to da joj oprostimo.

Knjiga je oskudno ilustrovana. Na četiri fotografije vidimo pravu Isidoru, a na ostale četiri, kao da su autentične ponestale, filmsku zvezdu Vanesu Redgrejv u ulozi Isidore. Dugo sam tragala za smislom toga, ali bez rezultata.

Odlomak iz knjige Neobavezna lektira Vislave Šimborske

Foto: Prometej

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.