Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

J KAO…

Jastreb. Ptica grabljivica koja pripada porodici jastrebova. Oduvek povezana sa nečistim silama u našoj narodnoj tradiciji, ona spada u one koje nazivamo zlosutnicama. Često se dovodi u vezu sa gavranom i kopcem zato što predskazuje smrt.

Ako se setimo Poove poeme „Gavran” i knjige „Tuga je pernato stvorenje” Maksa Portera, sagledaćemo da se kod njih tuga, usled gubitka nekog voljenog, razvija u pticu, dobija ptičje obličje. Slično je i kod Helen Mekdonald. Kada joj otac umre, dakle, kada ostane bez onoga koga je neizmerno volela, odlučuje se da pripitomi jastreba – kokošara, pticu koja ju je fascinirala od ranog detinjstva i koju će nazvati Mejbel.

Svoju memoarsku prozu, bez ulepšavanja, ispisuje od tog momenta kada je ostala uskraćena za očevo ovozemaljsko prisustvo i težina te činjenice je mrvi, rastače, udaljava od svega što joj je blisko i što joj je nekada značilo. Svest o smrtnosti i gubitku donosi joj momente suočavanja sa bolom koji pritiska i koji se iz njenog krvotoka uliva u tintu kojom beleži vlastite osećaje i uspomene načinom na koji čitaocu ne daje prostor da umakne.

Tuguje i pati zajedno sa njom ovaj čitalac. Oseća njenu čvrstu tugu, tugu koja ne okleva… tugu, koja se obruši svom silinom i kojoj se čovek jedino može prepustiti.

Rešenost da pripitomi jastrebicu, posvećeno i strpljivo, izaziva ogromno divljenje čitaočevo. Žena-sokolar nije tako uobičajena pojava ni kroz istoriju. U svojim zapisima, Helen navodi knjige koje je čitala i iskustva nekih sokolara koja ukazuju uglavnom na krvoločnost ove ptice i njenu grabljivičku prirodu. Ono što ona otkriva sama, strana je jastreba koja nije primećena niti zapažena, a to je, da je on jedno stidljivo stvorenje koje ume i voli da se igra.

Enormnu pažnju poklanja T. H. Vajtu, engleskom piscu koji nam je napoznatiji po romanima o kralju Arturu, a koji je i sam bio sokolar. Detaljno izučava njegove zapise na osnovu kojih saznajemo dosta o prirodi jastreba i njegovim navikama, kao i o njegovom odnosu sa jastrebom koji ide do granice mučenja.

Beg u divljinu sa jastrebicom, kojoj ponekad pomaže i da lovi, u neslućeno lepe predele Velike Britanije, od bola, ljudi, posla, društva, pomaže joj da nauči da živi u sadašnjosti i da dođe do sebe uprkos svemu; kao da je, pripitomljavajući jastrebicu, oslobodila svoj okamenjeni bol, naučivši da „ruke služe da bi ih držale ruke drugog bića. One ne treba da budu samo stajalica za jastrebove”. Višeznačnost naslova vidljiva je naročito na engleskom jeziku, jer naslov originala glasi „H is for Hawk”. A N može značiti i N kao Helen… Izuzetno delo, napisano tako poetično, snažno i iskreno, besprekornim stilom, onako, kako to može biti samo na j… jako, jedinstveno, junkstaponirajuće, junačno, jednakomerno, judiciozno, jasno, jestastveničarski.

O AUTORU:

Jelena Bukilić rođena je 1983. u Novom Sadu, gde i sada živi.  Ovo je bio prvi konkurs na kojem je učestvovala.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.