Edukacija

ISTOM PISCU, KOJI NE PRESTAJE DA FASCINIRA

Na onoga ko pokuša da se uhvati u koštac sa žanrovskim određivanjem dela Od istog pisca Mome Kapora, gledaću isto onako kao što je i Zevs gledao na Sizifa dok ulaže mukotrpan napor da stenu odgura do vrha planine, znajući da će se ona vrlo brzo naći u njenom podnožju. Od istog pisca predstavlja svojevrsnu vrstu autobiografije, iznete kako u formi autointervjua na samom početku, tako i u ,,O…” formi, do samoga kraja. Mnoge od ,,O…” formi predstavljaju rodoslove, putopise, crtice. Bilo bi pogrešno čitavo delo Od istog pisca okarakterisati kao autobiografiju, jer ono predstavlja mnogo više od toga, isto kao što i Kapor predstavlja mnogo više od ,,lakog” pisca, što je jedna od etiketa koju mu je književna kritika nametnula zbog objavljivanja Beležaka jedne Ane. Već skoro čitavu deceniju čitam knjige istog pisca, Mome Kapora. Ono što sam nakon tog perioda, kao laički poznavalac poetike, života i rada Mome Kapora mogao da zaključim, jeste da se on ne da ukalupiti, a da to isto ne dozvoljava ni svojim delima. Zbog toga onoga ko pokuša da Kapora pretvori u roba žanrovskih formi poredim sa Sizifom, svodeći njegov posao na pridev kojim su mnogi okarakterisali Sizifovim – uzaludan.

Od istog pisca je prvo delo autobiografskog karaktera, poput Ispovesti, iz literarnog opusa Mome Kapora sa kojim sam se sureo. Sve do njega, bio sam opčinjen Kaporovom poetikom i njegovim delima. Ne razumite me pogrešno, i dalje sam, ali se nakon čitanja ovog dela u meni probudila fascinacija njegovim životom. Pre svega ljudima koje je poznavao i sa kojima je bio prijatelj. Smelim i hrabrim odlukama koje je donosio, poput one da ode u rat. Mestima koje je posetio i načinima putem kojih je dolazio do onoga što želi. Time što je rizikovao da padne i slomi vrat kako bi odao počast Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom, koga svetska književnost pamti pod imenom Vronski i kako bi ušao u zaključanu crkvu koju je 1903. godine u čast izgubljenom bratu podigla Katarina Nikolajevna Rajevska. Odlukama koje je donosio i integriteta, do kojeg je maksimalno držao.

Iako je bio slikar po profesiji a pisac po zanimanju, smatram da bismo Kaporu mogli dodeliti još jednu titulu. Po mom mišljenju, Momo Kapor je jedan od naših vrsnih arhitekata. Smeštajući svoje likove u određeni hronotop, koji je oblikovao na osnovu svojih sećanja i realne situacije, Momo Kapor je zaslužio titulu književnog arhitekte. Ovde se njegova tri zanimanja, dva koja je izabrao i treće koje mu je trenutno dodeljeno, prepliću. Slikajući rečima jedan verodostojan pejzaž Beograda, ljude i situacije u njemu, Kapor je podigao mnoštvo arhitektonskih literarnih spomenika ovom gradu i dozvolio generacijama, koje tada nisu rođene, da prošetaju Beogradom kakav je nekada bio. Omogućio je mojoj, ali i mnogim generacijama pre i posle moje da osete duh jednog vremena, bol, snove i nadanja jedne generacije. ,,O Beogradu van Beograda”, ,,O barovima”, ,,O diskotekama”, ,,O Ušću na raskršću vetrova i istorije”, samo su neki fragmenti dela Od istog pisca, koji potvrđuju da je titula književnog arhitekte otišla u prave ruke.

Čitajući delo Od istog pisca, dobio sam želju da budem „kaporovski slobodan”. Oslobođen svih stega režima, formalnosti, lažnih idealista, ideja mladih genija koji „mnogo ljube da svaka prostoproširena rečenica bude smeštena u svoju fioku, a da svaki opis prirode ima svoju estetiku poradi, kako kažu, stilske čistoće”.[1] Odlučan sam da sitnim, ali stabilnim koracima, sledim njegov primer. U propozicijama ovog konkursa, dozvoljeno je da rad sadrži 3.700 karaktera. Težeći da budem ,,kaporovski slobodan”, svom tekstu dodajem još jednu crtu – još jedan, možda i presudan, 3.701. karakter.

O AUTORU:

Jovan Macut, ima 23 godine i živi u Borči. Završio je osnovne studije na Učiteljskom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, nakon kojih nosi zvanje – diplomirani učitelj. Od oktobra tekuće godine, postaće student master studija. Član je i sekretar Centra za naučno-istraživački rad studenata Učiteljskog fakulteta. Još kao dete zavoleo je i počeo da se bavi glumom. Pored rada sa decom, što smatra jednom od ogromnih privilegija svog poziva, gluma je ono što ga ispunjava. Takođe, bavljenje književnošću je jedna od njegovih velikih strasti. Trudi se da na život gleda sa pozitivne strane, jer smatra da se jedino na taj način istinski živi, a ne preživljava.

 

[1] Momo Kapor, Beleške jedne Ane

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.