Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

BOSANSKE MAGLE

Knjiga Bosanske magle Borislava Sladojevića predstavlja svojevrstan izraz jednog racionalnog pogleda sa distance na okolnosti i događaje koji su oblikovali život autora, ali nije lišena, čak obratno, ni izražajne emotivne komponentne. Naime, sećajući se sopstvenih doživljaja iz ratom zahvaćene Bosne, autor u maniru iskusnog poznavaoca bosanskih prilika secira stariju i noviju istoriju Bosne, i raščlanjava je na niz prepoznatljivih komponenti kada je u pitanju prošlost ovih prostora.

Glavna tema knjige je prostor centralne Bosne, odnosno pre svega Zenice i njene okoline, odakle je autor i porodica Sladojević. U prvom delu knjige profesor Sladojević se bavi istorijom tih prostora, i u širem kontekstu istorijom cele Bosne kao i vekovima turbulentnog prostora sa dominantnim predznakom multinacionalnog i multireligijskog stanovništva. Postojanjem više različitih naroda, međusobno toliko bliskih ali i toliko sukobljenih, i tri veroispovesti, se prelama prošlost ove zemlje. Kroz prizmu istorije Bosne i svih njenih protivrečnosti ogleda se i životni put autora knjige i njegove porodice.

Profesor Sladojević je u doba najvećeg uspona Jugoslavije i Bosne, kao Jugoslavije u malom već bio ostvaren porodični čovek sa uspešnom karijerom. Vrhunac uspona Bosne se vezuje za organizovanje zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine. Nekako, sve posle toga ide jednom izrazito silaznom putanjom. Političke tenzije i sporadični sukobi i incidenti se dešavaju u celoj državi, a u Bosni je taj plamen sukoba sve vreme tinjao, da bi, nažalost, tu i eksplodirao i eskalirao do ekstremnih razmera.

Gde počinje rat, tu počinje i čitav niz pojedinačnih ljudskih drama. Čitajući svedočenja autora, stiče se utisak da su se u tim ratnim vremenima Bosanske magle nadvile nad svačim i svakim ko se tu zatekao. Nad ljudskim sudbinama nad kojima nisu imali kontrolu, ali i nad ljudskim karakterima koji su često pokazivali svoje pravo lice, zavidljivo i nezahvalno. Profesor Sladojević je kao uvažen član svoje zajednice imao prilike da pomogne različitim ljudima, čineći im razne usluge, pre svega pomažući im pri zaposlenju. Neretko je, u za njega lično teškim situacijama, kada su krenula nacionalna i druga trvenja, doživljavao da upravo ti ljudi kojima je pomogao, upru prst u njega, okrivljujući ga i smatrajući ga neprijateljem, pokazujući pravo lice zavisti. Kada autor priča o tim događajima i takvim ljudima, ostaje najgorči mogući ukus u ustima i bol u stomaku.

Koliko život ispisuje ljudske drame, uverava nas profesor Sladojević, kroz priču o izvlačenju svoje dve kćeri iz Bosne, kao i triler izlasku iz Bosne njega i njegove supruge. Naravno, Bosanske magle traže svoje žrtve, te je profesor ostao bez užih članova svoje porodice u svim ovim zbivanjima.

Na kraju, utisak koji ova knjiga ostavlja, daje nam nadu da verujemo u pojedinca, da verujemo u snagu i motiv činjenja dobrog, moralnog i ljudskog. Sa druge strane, sve ono što predstavljaju Bosanske magle moramo da uzmemo kao zlo i pošast našeg ljudskog sveta, koje je tu svuda oko nas. Ne smemo negirati njegovo postojanje, iako nam se nekad čini da ga nema, i moramo činiti sve da ne preuzme primat nad našim životima, kao u Bosni.

Živorad Markulić, rođen je 1981. godine u Beogradu, diplomirani politikolog, radi kao knjižar u Zemunu.

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.