Едукација

БОСАНСКЕ МАГЛЕ

Књига Босанске магле Борислава Сладојевића представља својеврстан израз једног рационалног погледа са дистанце на околности и догађаје који су обликовали живот аутора, али није лишена, чак обратно, ни изражајне емотивне компонентне. Наиме, сећајући се сопствених доживљаја из ратом захваћене Босне, аутор у маниру искусног познаваоца босанских прилика сецира старију и новију историју Босне, и рашчлањава је на низ препознатљивих компоненти када је у питању прошлост ових простора.

Главна тема књиге је простор централне Босне, односно пре свега Зенице и њене околине, одакле је аутор и породица Сладојевић. У првом делу књиге професор Сладојевић се бави историјом тих простора, и у ширем контексту историјом целе Босне као и вековима турбулентног простора са доминантним предзнаком мултинационалног и мултирелигијског становништва. Постојањем више различитих народа, међусобно толико блиских али и толико сукобљених, и три вероисповести, се прелама прошлост ове земље. Кроз призму историје Босне и свих њених противречности огледа се и животни пут аутора књиге и његове породице.

Професор Сладојевић је у доба највећег успона Југославије и Босне, као Југославије у малом већ био остварен породични човек са успешном каријером. Врхунац успона Босне се везује за организовање зимске олимпијаде у Сарајеву 1984. године. Некако, све после тога иде једном изразито силазном путањом. Политичке тензије и спорадични сукоби и инциденти се дешавају у целој држави, а у Босни је тај пламен сукоба све време тињао, да би, нажалост, ту и експлодирао и ескалирао до екстремних размера.

Где почиње рат, ту почиње и читав низ појединачних људских драма. Читајући сведочења аутора, стиче се утисак да су се у тим ратним временима Босанске магле надвиле над свачим и сваким ко се ту затекао. Над људским судбинама над којима нису имали контролу, али и над људским карактерима који су често показивали своје право лице, завидљиво и незахвално. Професор Сладојевић је као уважен члан своје заједнице имао прилике да помогне различитим људима, чинећи им разне услуге, пре свега помажући им при запослењу. Неретко је, у за њега лично тешким ситуацијама, када су кренула национална и друга трвења, доживљавао да управо ти људи којима је помогао, упру прст у њега, окривљујући га и сматрајући га непријатељем, показујући право лице зависти. Када аутор прича о тим догађајима и таквим људима, остаје најгорчи могући укус у устима и бол у стомаку.

Колико живот исписује људске драме, уверава нас професор Сладојевић, кроз причу о извлачењу своје две кћери из Босне, као и трилер изласку из Босне њега и његове супруге. Наравно, Босанске магле траже своје жртве, те је професор остао без ужих чланова своје породице у свим овим збивањима.

На крају, утисак који ова књига оставља, даје нам наду да верујемо у појединца, да верујемо у снагу и мотив чињења доброг, моралног и људског. Са друге стране, све оно што представљају Босанске магле морамо да узмемо као зло и пошаст нашег људског света, које је ту свуда око нас. Не смемо негирати његово постојање, иако нам се некад чини да га нема, и морамо чинити све да не преузме примат над нашим животима, као у Босни.

Живорад Маркулић, рођен је 1981. године у Београду, дипломирани политиколог, ради као књижар у Земуну.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.