Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Atlas

Razgledajući atlas, možemo preletati s kraja na kraj sveta bez aviona, broditi plavim morskim prostranstvima bez brodova i kormilara, jednim pogledom, poput astronauta, možemo obuhvatiti čitave kontinente i okeane, posmatrati gradove, planine i reke.

Ali, zanimljiviji od svega toga je sam naziv te čudnovate knjige. On je nastao pre nekih četiri stotine godina. Kako su se zbirke geografskih karata ranije zvale, teško je reći bez posebnih istraživanja. Zna se, međutim, da se od 16. stoleća one nazivaju atlasima. Tada je, naime, veliki nemački geograf Gerhard Merkator objavio u to vreme veoma poznatu i cenjenu zbirku geografskih karata sveta. Na koricama te knjige bio je nacrtan mitski gorostas Atlas sa nebeskim svodom na plećima. Atlas (ili, kako su ga drukčije zvali, Atlant) bio je inače, prema starim grčkim legendama, jedan od Titana koji su se borili protiv silnoga boga gromova i munja, Zevsa. Zbog toga greha Atlas je kažnjen da večito nosi nebeski svod na plećima.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.