fbpx

Едукација

6 практичних савета за неговање навике читања

 Добру књигу чини добар читалац. – Ралф Валдо Емерсон

 

Јануар је месец који у савременом друштву симболизује нови почетак. А са сваким почетком склони смо да правимо нове планове, зацртавамо циљеве, правимо спискове будућих задатака и жеља. Неретко се, међутим, деси, да сви ти планови и жеље остану само на нивоу нечега што смо записали на (имагинарном) папиру.

Када је у питању читалачка навика, не морамо ни да напомињемо које су све користи од ње. До сада су бројна истраживања доказала да читањем стичемо бројне бенефите. Од развијања и продубљивања размишљења, ширења вокабулара, стимулисања критичког поимања до умањења нивоа стреса и развијања осећаја емпатије.

Иако смо сви свесни многих вредности које читање доноси, често је баш то активност за коју ће нам зафалити времена. Ми смо зато осмислили неколико конкретних корака који би вам могли помоћи да у овој години истрајете и развијете ову корисну и лепу навику.

Ево наших савета за неговање навике читања:

1. Задајте себи циљ

За почетак, било би добро да поставите пред себе циљ који је остварљив. Ако сте до сада читали неколико књига годишње, задајте себи задатак да у овој години прочитате 12 књига, односно по једну сваког месеца. Ово свакако треба да буде нешто у чему ћете уживати, те се потрудите да не оптеретите себе читањем као обавезом.

2.  Списак књига и дневник читања

Направите потом списак књига које бисте волели да прочитате. Запишите их у свеску, роковник или телефон. Допуњујте списак, затражите препоруке, обилазите књижаре и библиотеке, читајте приказе у дневној и недељној штампи. На писак уписујте само књиге које заиста желите да прочитате. На овај начин нећете много лутати и расплињавати се, те ће усредсређеност на циљ (читање) бити боља.

Након сваке прочитане књиге потрудите се да запишете барем кратак утисак, а ако осетите надахнутост, запишите и цео приказ. Овакав вид сумирања утисака ће свакако додатно утицати на развијање навике читања, а може се десити да за неки приказ будете и награђени.

3. Читајте десетак страница сваки дан

За читање 10-20 страна потребно је да издвојите петнаестак минута. Важно је да одредите период у току дана у ком ћете увек имати тих петнаестак минута. То може бити после ручка, у превозу или пре спавања. У сваком случају, бирајте оно време за које знате да ћете имати мир и да вас нико неће ометати. Као што знате у које време доручкујете, спавате или се бавите рекреацијом, поставите унапред и време за читање.

4. Потражите удобан кутак за читање

Уколико вам је тешко да код куће нађете мир потребан за читање, потражите га на другом месту! Направите од ове активности угођај, какав она и треба да буде. Потражите удобан и миран кафић, уколико је напољу хладно. Или се сместите на клупу у парку или на кеју током пролећа и лета. Све више књижара сада нуди и могућност испијања кафе или чаја, па управо такво место може бити савршен амбијент за уживање у читању.

5. Проводите мање времена уз интернет и телевизор

Време нам најбрже прође за рачунаром или телефоном и пред телевизором. Често ни сами не знамо где су нам прошли сати, а ништа конкретно нисмо урадили или сазнали. Покушајте, иако је тешко, да време за друштвене мреже и телевизију ограничите само на оне садржаје који су вам заиста важни и занимљиви.

6. Читајте деци

Уколико их имате у својој близини, читајте деци! Читајте бајке, приче, песмице, занимљивости из науке или историје… На овај начин навику читања преносићете и на њих. И не само то. Доказано је да читањем нашим малишанима јачамо емотивну повезаност и породичне односе.

Надамо се да ће вам наши савети бити корисни и желимо вам много добрих књига у 2020. години!

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.