Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

9. maj | Godišnjica osnivanja tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

9. maj

Godišnjica osnivanja tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt

Tajna organizacija „Ujedinjenje ili smrt“

Organizacija „Ujedinjenje ili smrt“, poznata i kao „Crna ruka“, osnovana je 9. maja pre 109 godina u Beogradu. Istoričari je opisuju kao najmoćniju zavereničku organizaciju koja je uticala na sudbinu našeg naroda.

Vođe ove organizacije bili su Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković, a cilj oganizacije oslobođenje i ujedinjenje Srba. Početak organizacije seže u 1901. godinu kada se grupa nižih oficira na čelu sa Apisom sastala i skovala zaveru protiv tadašnje dinastije Obrenović.

Majski prevrat

Kada je učinjen Majski prevrat, državni udar u kom su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena, kraljica Draga, Srbija je imala tri centra moći: vladu na čelu sa Nikolom Pašićem, kralja Petra Karađorđevića i dvor koji je ograničen Ustavom, te treći centar moći, vojsku.  U tadašnjoj Evropi bile su popularne slične organizacije, poput ove koju je osnovala većina zaverenika Majskog prevrata i zvanično je nazvala „Ujedinjenje ili smrt“. Osnivanje je propratila i tadašnja štampa.

Sarajevski atentat

Posle austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine 1908, godine dolazi i do ponovnog aktiviranja organizacije „Ujedinjenje ili smrt“. Apis kao rukovodilac obaveštajne službe značajno je uticao na rad Mlade Bosne i na slične organizacije u tadašnjoj Austrougarskoj. Danas znamo i da je novčano pomagao rad Mlade Bosne, kao i da ih je naoružavao. Međutim, do danas ostaje sporno pitanje da li su članovi udruženja „Ujedinjenje ili smrt“ izdali naređenje da se izvrši atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda ili ne. Do danas ne postoje čvrsti naučni dokazi koji govore toj činjenici u prilog.

Sukob sa Aleksandrom Karađorđevićem

Sukob između vođe „Crne ruke“ i mlađeg i ambicioznijeg kralja, Aleksandra Karađorđevića, eskalira tokom 1916. godine. Solunski front, uz odlazak Radomira Putnika, zaštitnika Apisa, dali su vladi i kralju mogućnost za konačan obračun. Apis je uhapšen i osuđen na smrt streljanjem, što je i učinjeno 24. juna 1917. godine. Uhapšeno je i nekoliko desetina njegovih saradnika zbog izdaje zemlje i pokušaja ubistva kralja i predsednika vlade. Kod uhapšenog generalštabnog pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, člana Vrhovne centralne uprave „Crne ruke“, nađen je originalan ustav organizacije od 9. maja 1911. godine, što je bio i jedan od dokaza protiv njega.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.