Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

7. maj | Godišnjica rođenja Milutina Bojića

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

7. maj

Godišnjica rođenja Milutina Bojića

7. maj 1892. godine

 

Na današnji dan, u Beogradu, pre 128 godina, u siromašnoj porodici, rođen je pesnik koji je prevazišao epohu i postao je dan od međaša našeg pesništva – Milutin Bojić. Bio je srpski pesnik, dramski pisac, književni kritičar, pozorišni recenzent, učesnik balkanskih ratova 1912. i 1913. godine kao i Prvog svetskog rata.

Početkom 1914. pojavila se zbirka Pesme, koja je promovisana od najvećeg književnog znalca toga doba, Jovana Skerlića.Dramu Uroševa ženidba koju je preneo preko Albanije 1915. godine štampao je na Krfu, a zbirku pesama Pesme bola i ponosa na Vidovdan 1917. objavio je u Solunu. Iz ove zbirke je i pesma Plava grobnica, posvećena stradanju srpskih ratnika. I sam pesnik lično je gledao kako saveznički brodovi odvoze gomile leševa koje uz zvuke vojničkih truba spuštaju u more.

Sa dvadeset i pet i po godina koliko je doživeo ostavio je izvrsno pesničko i dramsko delo, koje je nadživelo svoje vreme i koje danas proučavamo sa posebno pažnjom. Po rečima Jovana Skerlića on je jedan „od onih prirodnih talenata koij proključaju i u silnim mlazevima izbiju u jednom biću”. U Bojiću pesniku, paralelno bdi Bojić dramski pisac. Danas je poznato sedam Bojićevih drama, kojima u Istoriji srpske književnosti Deretić daje visoko mesto u srpskoj dramskoj književnosti: Kraljeva jesen, komedija Uroševa ženidba, trilogija Despotova kruna i socijalne drame LanciGospođa Oli.

Iako su mu dve i po decenije života bile teške i mučne, Bojić nije znao za beznađe. Milutina su svi boleli i poštovali, i u otadžbini i u izgnanstvu. Miodrag Ibrovac ostavlja sledeći zapis o njegovom karakteru:

Svuda je unosio svoju mladost i vedrinu, svoj duh i svoje dobro srce… Jer, gospodo, ovaj visoko nadahnuti pesnik bio je u životu običan čovek: nežan sin i brat, mio drug, i skroman, skroman kao retko ko u njegovim godinama i sa njegovim darom. Suviše je bio filozof, i suviše je osećao taštinu sveta da bi joj robovao… Svi njegovi prijatelji nosiće ga u srcu i s nežnom tugom pominjati među sobom.

 

Deo teksta preuzet je iz knjige Plava grobnica. Pogledajte i druge knjige iz edicije Srbija 1914-1918.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.