Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

31. januar | Laza Kostić

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

31. januar

Laza Kostić

(Kovilj31. januar / 12. februar 1841 — Beč26. novembar 1910)

 

Za modernog pesnika, čini se, više nije bitno gde se rodio. Kod Kostića, pouzdano, to nije bio slučaj. Iako ga u svojim tzv. zavičajnim pesmama neće spomenuti ni na jednom mestu, Laza će Kovilju dugovati mnogo i onda kada će sve niti biti naizgled pokidane i isprepletane širinom njegovih najpoznatijih pletisanki.

manastir Kovilj

Politička i književna biografija Laze Kostića stvarana je u državi Habzburgovaca, Kneževini i Kraljevini Srbiji i Crnoj Gori tokom sedam decenija njegovog života ispunjenog aktivnostima i stvaralaštvom koje je u mnogo čemu zasenilo i nadvisilo elitnu generaciju srpskih intelektualaca.
Da uz vanserijskog pesnika ide i nepojamna patnja, znali smo odavno. I kao što pesnika nema bez biografije, ni bibliografije nema bez izuzetnog života, trnovitog hoda po mukama. Svega toga Kostić je imao u izobilju, posebno u poslednjim decenijama kada su počela svođenja računa. Laza Kostić je u svom delu, a naročito životu, sažeo svu tragiku i nesavršenost doba kome je pripadao. Vidljivo je to iz svakog njegovog stiha, drame, a posebno novinskih članaka i eseja koje je Kostić posejao u najmanje tri razdoblja svoje bogate publicističke delatnosti. Bilo je to doba u kome su se politika i poezija, nacionalne ideje i zanos, sudbina i vladari, mešali u svim omerima i dimenzijama.
Po osnovnim crtama svoga duha Laza spada u kategoriju klasičnih pesnika u grčkom smislu. Dva domašanja njegova jesu dva najteža i najviša domašanja poezije.

Laza Kostić

Književnu slavu je gradio još od đačkih i gimnazijskih dana, kada je postao, uz Zmaja i Jakšića, najistaknutiji srpski pesnik. Sredinom sedamdesetih godina XIX veka, pisao je manji broj pesama nego u prethodnoj deceniji, na konkursu za nacionalnu himnu bio je odbijen, autor je opore rodoljubive pesme Prolog za Gorski vijenac, najpoznatiji je po poslednjoj pesmi posvećenoj Lenki Dunđerski, Santa Maria della Salute. Napisao je četiri drame, tri na srpskom i jednu na nemačkom jeziku. Poznat je i uvažavan po književnim i političkim kritikama, esejima o književnim i neknjiževnim temama, estetičkim i filozofskim raspravama, prevodima, romantičnim, poetskim pripovetkama, kojih je bilo svega četiri. Kao najznačajniji domet njegovog pesničkog humora izdvaja se velika pesma Spomen na Ruvarca (1865) koju je Crnjanski ocenio kao najveću srpsku pesmu devetnaestog veka, a zatim Jadranski Prometej u krugu rodoljubivo-istorijskih pesama i pomenuta Santa Maria della Salute u okviru pesama ljubavno-filozofske koncepcije.
Upravo u ovoj pesmi srećemo sjedinjenje ličnog i univerzalnog, odnosno arhetipskog: kada ljubav, bol i tuga Laze Kostića nisu više samo njegovi, već su to ljubav, bol i tuga čoveka uopšte. Oni spajaju sve ljude koji se nalaze u sličnoj životnoj situaciji u kojoj se našao Laza Kostić posle smrti Lenke Dunđerski.

Literatura: Anime Laze Kostića, Lazin kroz život uz nos, Laza Kostić

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.