Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

3. april | Srušen Most slobode

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

3. april

Srušen Most slobode

3. april 1999. godine.

Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo.

„Mostovi”, Ivo Andrić

 

O Novom Sadu se često govori kao o gradu-mostu. Ova metafora upućuje na povezivanje različitih regija, kultura, ali poslednjih godina, nakon NATO bombardovanja Srbije, kada su uništena sva tri mosta (Varadinski, Žeželjev, Most slobode) koja su povezivala Novi Sad sa susednom dunavskom obalom, spomenut metafora dobila je značenje tragičnog stradanja grada. U istoriji Novog Sada postojalo je više mostova, ali gotovo svi su stradali tokom ratnih događaja.

Most slobode u Novom Sadu; Foto: Geza Lenert

Most slobode je treći most preko Dunava, u Novom Sadu, koji je srušen tokom NATO bombardovanja. Projektovao ga je akademik Nikola Hajdin, uz pomoć saradnika inženjera Gojka Nenadovića i Predraga Želalića, a izveden je u sistemu kosih zatega sa dva pilona. Most je bio otvoren 23. oktobra 1981. godine, a srušen 3. aprila 1999. godine u 19 časova i 55 minuta, dok je saobraćaj i dalje funkcionisao preko mosta. Povređeno je 7 osoba.

Rekonstruisan je i otvoren za saobraćaj oktobra 2005. godine.

 

 

Podsetimo se komentara Aleksandra Solženjicina (pisca i nobelovca) o NATO bombardovanju:

KO APLAUDIRA BOMBAMA

Zgazivši Povelju UN, NATO je čitavom svetu i sledećem veku
nametnuo drevni zakon – zakon džungle. Onaj ko je sila – u sve-
mu je u pravu. I u takvom svetu nalažu nam da od sada živimo.
Pred očima čovečanstva uništava se prekrasna zemlja i civili-
zovane vlade tome aplaudiraju, a ljudi, u očajanju, napuštaju sklo-
ništa, izlaze u živom lancu u smrt, da bi spasli dunavske mostove.
Ne vidim zašto Klinton, Bler i Solana ne bi počeli da ih spaljuju
i uništavaju.

Tekst Ko aplaudira bombama preuzet iz knjige: 78 dana apokalipse – Istina optužuje

 

 

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.