Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

27. januar | U sećanje na Svetoga Savu

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

27. januar

U sećanje na Svetoga Savu

U istoriji Pravoslavne Crkve ima više svetitelja koji su  nazvani imenom prosvetitelja – GRČKI. Takvi su  Sveti Georgije – prosvetitelj Velike Jermenije; Sveta Nina – prosvetiteljka Gruzije; Sveti Frumentije – prosvetitelj Abisinije; Sveta Braća Kirilo i Metodije – prosvetitelji Slovena. Među ove svetitelje dolazi i naš Sveti Sava, s pravom nazvan prvi srpski Prosvetitelj i Učitelj. Tako su Svetog Savu nazvali ne samo u Stihiri svim srpskim svetiteljima, spevanoj dosta kasnije u Vojvodini, nego, od samog početka, i prvi njegovi pisci Domentijan i Teodosije, i u Žitijima a i u njegovoj Službi.

Sveti Sava je otišao iz Srbije u Svetu Goru. Sveta Gora je upravo učinila Svetog Savu da bude pravi i istinski prosvetitelj. A poznato je da je baš Sveta Gora bila glavni nosilac istočnopravoslavnog isihazma i suprotstavljanja zapadnom mentalitetu, zapadnoj sholastici i njenoj prosvećenosti. Sveta Gora je imala duboke korene i početke na Sinaju, u Jerusalimu, u Carigradu, u istočnoj teologiji i duhovnosti, i ona je dostojno produžila i produžavala vekovnu pravoslavnu tradiciju svetootačkog opita i bogoslovsko-duhovnog isksutva i prosvećenosti. I eto tu, na tim izvorima prosvećenosti, naučio se i napojio se Sveti Sava, a postao Svetitelj i Prosvetitelj.

episkop Atanasije Jevtić

UJEDINITELJ

„Arhiepiskop svesrpske i pomorske zemlje, prepodobni i bogonosni nastavnik Sava je za života ujedinjavap, a posle smrti svetim svojim moćima verne i neverne isceljivao, braću svoju triju veroispovesto približavao i za glavne svedoke svoga mučeništva određivao.”

On je spaljen jer je izlečio „nekog besom mučenog Turčina”.

Naši vladari, velmože, ktitori, arhijereji, parohijani – podigli su širom sveta stotine pravoslavnih hramova. To je ono najlepše što je ostalo iza naših otaca, to je možda jedino što će ostati posle nas.

Ali spomen-hram Svetog Save na Vračaru prva je jedinstvena, saborna, jednodušna zadužbina čitavog srpskog naroda, svekolikih Srba, svih i svuda po svetu. Tu opštu kuću, taj hram hramova – onome koji je postavio najdonji kamen našeg postojanja i pod njim položio tapiju naše duhovnosti, zapečaćenu pečatom sa četiri slova – podižemo sabornom voljom, o svom trošku, na onoj zemlji Hristom nam darovanoj.

Matija Bećković

PUTEM SVETOG SAVE

Rastko Nemanjić

Štapom dotače nebo

Pa nam se vrati

Pred njim na putu

Kamenje se u tvrde

Vekove složi

Iz tih davnina

Odgonetamo sebe

Po anđelima

Savinim tragom

Prepoznajmo vreme

Naših predaka

Lepotom reči

Otvara nam izvore

Čiste ljubavi

 

Dragan Žigić

 

tekst preuzet iz: Svetosavska poetska riznica, priređivač Dejan Tomić

grob u Velikom Trnovu

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.