Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

26. april | Srušen Žeželjev most

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

26. april

Srušen Žeželjev most

26. april 1999.

Mostovi, jednako kao i gradovi, neizbrisivi su deo kolektivne memorije. Gradovi su kroz istoriju nestajali, mostovi su se rušili a ostajala je memorija. To je više od fraze da mostovi spajaju ljude.

Znamo da su u proleće 1999. srušeni mnogi mostovi u Jugoslaviji. Posebno oni na Dunavu. Posebno oni u Novom Sadu. Gradu u kome živi možda najveći broj različitih naroda u Evropi. Nijedan od srušenih mostova nije bio most-rekorder, veliki kao Golden-Gejt (SAD). Bili su to obični mostovi na Dunavu, jedinoj reci koja spaja evropski tok i zapad. Bili su to obični mostovi za obične ljude. Do sada smo pamtili samo graditelje. U kolektivnu memoriju na kraju 20. veka upisuju se i rušitelji. I njihova imena upisana su u kolektivnu memoriju. (Mostovi Novog Sada – Rušenje mostova je uvek privremeno, prof. dr Ljubinko Pušić)

Most bratstva i jedinstva (poznatiji kao Žeželjev most) je bio železničko-drumski lučni most na Dunavu. Povezivao je Novi Sad i Petrovaradin i bio je deo međunarodne pruge Beograd–Budimpešta. Ukupna dužina mu je bila 466,45 metara. Sagrađen je 1961. godine, a srušen u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Most je gađan 12 puta. 26. aprila sa šest uzastopnih, istovremenih detonacija nad Novim Sadom, oko 1,15 časova, srušen je poslednji most Novog Sada. Od njega je ostao samo srednji stub kao nemi svedok da je upravo na tom mestu železnička pruga do tada spajala srednju Evropu sa Beogradom.

Neko je ovih dana, onako setno i bez preterane patetike primetio da su mostovi krila jednog grada. Ako je to zaista tako, onda je Novi Sad od juče ostao bez  krila kojima je leteo ka Beogradu i Srbiji…

Na njegovom mestu, 2018. godine je završena gradnja novog mosta.

Podsetimo se da je tokom NATO bombardovanja, Novi Sad je ostao bez sva tri velika mosta preko Dunava (Most Slobode, Varadinski most i Žeželjev most).

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.