Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

20. februar | Časopis „Danica”

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

20. februar

Časopis „Danica”

20. februar 1860.
Danica, časopis zabavnog i didktičkog karaktera, prvi put je objavljen 20. februara 1860. godine. Časopis je pisan novim pravopisom, a pokrenuo ga je i uređivao književnik i publicista Đorđe Popović. Danica je okupila stotinak srpskih pisaca među kojima Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića i druge.

Ono što je u istoriji srpskog jezika prethodilo pokretanju ovog časopisa jeste period najintezivnije saradnje Đ. Daničića i Vuka Karadžića, a ogledao se u višegodišnjem zajedničkom radu na drugom ozdanju Srpskog rječnika. Rad je trajao dugo, a knjiga se pojavila 1852. godine.
Sama saradnja Daničića i Vuka otpočinje još 1845. godine i ona jasne potvrde 1846, da bi 1847. prvi rezultat te saradnje bio štampanje dela Rat za srpski jezik i pravopis, dela koje je definitivno odredilo potonju sudbinu srpskog jezika i njegovog pravopisa.

Daničićev i Vukov život ispunjeni su radom i požrtvovanjem za svoj narod. Vuk je bio revolucionarni reformator, smeo i snažan zašto ne reći, genijalan. Daničić je bio naučnik koji je potvrdio opravdanost Vukovog revolucionarnog poduhvata – Vuk je reformu pokrenuo, a Daničić prihvatio i dovršio.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.