Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

20. april | Godišnjica smrti Jovana Đorđevića

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

20. april

Godišnjica smrti Jovana Đorđevića

Jovan Đorđević (25. 11. 1826, Senta – 21. 4. 1900, Beograd)

Na današnji dan 1900. godine umro je srpski književnik Jovan Đorđević, veliki kulturni i nacionalni radnik. Studirao je filozofiju i medicinu u Pešti. Bavio se publicistikom i novinarstvom, uređivao je „Srpski dnevnik”. Bio je sekretar Matice srpske i urednik „Letopisa”. Osnivač je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu i njegov upravnik. Bio je profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu, lični učitelj kralja Aleksandra Obrenovića, nakratko i ministar prosvete. Objavio je „Opštu istoriju” i više prevoda, posebno dramskih tekstova. Autor je dramskog dela „Markova sablja” čiji je, između ostalog, sastavni deo i pesma „Bože pravde” koja je postala himna Srbije (1872). Ostala dela: „Radnja Blagoveštanskog sabora” (bio je poslanik na saboru 1861); „Latinsko-srpski rečnik”, putopisi, uspomene (po periodici – „Letopis”, „Javor”).

U znak sećanja na Jovana Đorđevića ulica koja se proteže od hotela „Rojal” u Senti do keja na reci Tisi 1923. godine nazvana je po Jovanu Đorđeviću. Verovatno iste te godine i gvozdeni most u Senti, na reci Tisi, nazvan je njegovim imenom. Nažalost, most je 12. aprila 1941. godine, pred dolazak okupatora, morao biti srušen od strane vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U vreme rušenja mosta promenjen je i naziv ulice, ali je 1982. godine vraćen i onda do današnjih dana nosi njegovo ime.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.