Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

2. april | Suđenje crnorukcima

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

2. april

Suđenje crnorukcima

2. april 1917. godine

Mišljenja da je „afera Ujedinjenje ili smrt” bila „veoma opasna za unutrašnji mir u Srbiji, ali i za interes države”, Rajs je u izveštaju koji je dostavio Parizu, rekao („na osnovu svega što je čuo i saznao”) da je „van sumnje da su Dimitrijević i druge vođe (Crne ruke) sarađivali sa neprijateljem”.
Suđenje crnorukcima u Solunu počelo je 20. marta/2. aprila 1917. godine, a završeno 23. maja/5. juna iste godine.
Još dok je proces trajao, vlada je (na sednici od 24. aprila) donela rešenje: 1) da se otkrivena organizacija (Crna ruka) smatra za ukinutu, raspuštenu i strogo kažnjivu; 2) da se produži suđenje onim njenim članovima koji su učinili pripreme prevrata i atentata, a sude za to i svi drugima o kojima bi se naknadno stekli dokazi ili uverenje; 3) da se članovi organizacije sude za sve druge zločine i prestupe koje bi bili učinili onako kao i svi drugi činioci tih dela; 4) da se iz opštih političkih pobuda, krivino ne isleđuje i ne sudi sam prestupni akt pristupanja i pripadanja organizaciji, ali, 5) da se preduzme disciplinska i administrativna akcija radi potpune i konačne likvidacije pomenute organizacije i utiranja sviju tragova u njoj.
Osnovno pri pokretanju procesa u Solunu (ocenjenog i kao „primer montiranog sudskog procesa čiji je cilj da se nasilno ukloni opasan politički suparnik”) bilo je za vladu to, da se Crna ruka razbije, uništi kao organizacija jednom za svagda i time, kakoje rekao Nikola Pašić, „očisti politička atmosfera i javni poredak osigura od iznenađenja”.
Crnorukci koji su preživeli proces u Solunu (Vladimir Tucović, Milan Gr. Milovanović-Pilac i drugi) za pokretanje postupka protiv Crne ruke u Solunu okrivljivali su ne samo regenta Aleksandra i Nikolu Pašića, nego, i posebno, Petra Živkovića i grupu oficira oko njega – takozvani Komitet desetorice.

 

Literatura: Pukovnik Apis – Solunski proces hiljadu devetsto sedamaneste, Milan Ž. Živanović

Crna ruka, Vasa Kazimirović

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.