Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

17. maj | Godišnjica smrti vojvode Putnika

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

17. maj

Godišnjica smrti vojvode Putnika

17. maj 1917. godine

 

Radomir Putnik je rođen u Kragujevcu (24. januar 1847) od oca Dimitrija, učitelja, i majke Marije, za koju je bio vezan do kraja njenog života i koja je na njega imala mnogo jači uticaj od oca.
Prezime Putnik nastalo je kada se vojvodin deda Arsenije doselio sa Kosova u Belu Crkvu u Banatu. Kada su ga pitali kako se zove, tada sedmogodišnji Arsenije je odgovorio da je on „putnik u nepoznatom pravcu”, pa su ga nazvali Putnik.
Radomir Putnik je osnovnu školu i srednju školu završio u Kragujevcu. Bio je dobar đak, ali je, i pored toga što je bio odmeren i učtiv, voleo da se društvu nametne kao prvi i da se njegova reč sluša.

 

 

Vojvoda Radomir Putnik tokom svoje četrdesetogodišnje vojničke karijere bio je dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.
Čuveni prijatelj srpskog naroda dr Arčibald Rajs je 1915. godine zapisao o vojvodi Putniku:

 

 Tek sad shvatam koliko je neobičan i uman bio taj starac, bledog lica, uokvirenog prosedom gustom bradom podrezanom u šiljak, koji je svoju bolesničku postelju pretvorio u biro u kome je neumorno radio dan i noć.

 

Ratna staza vojvode Putnika počela je juna 1876. godine uzgubljenim bojem kod Kalipolja, a završila krajem 1915. godine na Albanskom primorju, posle gubitka cele državne teritorije, kada je srpska vojska – pod njegovim rukovodstvom, ali ne njegovom krivicom – stigla do dna svoje velike nesreće. Pa ipak, u blistavoj ratnoj istoriji te vojske, Putnik je bio i ostao njena najveća i najsvetlija ličnost, za koju su nerazdvojno vezane njene najslavnije pobede. Ime vojvode Putnika vekovima će služiti za primer mladim naraštajima kako valja sliti svom narodu i svojoj otadžbini.
Vojvoda Radomir Putnik umro je 17. maja 1917. godine u Nici. Premda težak bolesnik od bronhitisa sa enfizemom pluća, smrt je nastupila iznenadno zbog slabosti srca. Putnik je s tim još odranije računao, pa je naredio svojim kćerkama (Milici i Radojki) sve što u tom slučaju treba da urade, čak i koga o tome da obaveste.
Iako je umro u teškom ratnom vremenu i u tuđoj zemlji, vojvoda Putnik je sahranjen uz najveće počasti. Saharana je obavljena na ruskom groblju u Nici, lociranom na blagoj uzvišici obrasloj crnim čempresima i vrbama. Još od ranog jutra masa sveta je žurila prema ruskoj crkvi u Nici, gde je na crnom katafalku bio izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima proslavljenog srpskog vojvode, obavijen srpskom državnom zastavom. Za vreme opela, koje su vršili rusko episkop Ljubmilov i arimandrit Bufin sa deset srpskih sveštenika, sa obe strane kovčega stajala su po tri srpska oficira sa isukanim sabljama.

 

Posmrtni ostaci vojvode Putnika punih 10 godina nisu preneti u Kraljevinu Jugoslaviju, pa su se pobunili preživeli vojnici i njegovi učenici.

 

 

U Beograd je 6. novembra 1926. godine stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima vojvode Radomira Putnika. Sahranjen je na Novom groblju, a na ulice je izašao čitav Beograd i na sahranu su došli i mnogi iz Vojvodine i ostalih delova Srbije.
U Beogradu su po vojvodi Putniku nazvani bulevar i osnovna škola, a u Kanadi je jedna planina nazvana Putnik po slavnom srpskom vojvodi.

 

Pogledajte i ostale naslove iz Edicije Srpske Vojvode.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.