Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

1. februar | Dan Novog Sada

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

1. februar

Dan Novog Sada

Poveljom carice Marije Terezije, Novi Sad dobija, kao dokaz privilegija ne samo ime, već i grb i pravo korišćenje grba i pečata, za sva vremena u svim prilikama, što važi i za sve građane Novog Sada.

grb Novog Sada iz 1748. godine

U javnosti je manje poznato da Novi Sad, otprilike u isto vreme, oko 1760. dobija i svoju zastavu. Ova zastava registrovana je u svim dokumentima koji beleže zastave gradova Austro-Ugarske.
Zastava Novog Sada je pravougaona, postavljena horizontalno, po vertikali podeljena na 9 polja. Prva dva polja smenjuju se belim poljem, pa plavim iste širine, ponovo belim, plavim, pa belim: što znači: široko plavo polje, pa naizmenično uže belo, plavo, belo, plavo, belo i široko plavo. U sredini može imati i grb u boji, u krugu u slobodnom polju manjeg prečnika od dva plava i belog uzanog polja u sredini. Plava boja je svetla, intezivna.
Iako su se nacije preplitale poslednja tri veka Novi Sad, ukupno gledano, ima poseban značaj za Srbe. I to ne zato što su uvek bili najbrojniji već zato što je u značajnom periodu Novi Sad bio centar ukupnog srpstva. Vuk Karadžić je 1817. godine zabeležio da je Novi Sad najveće opštestvo srpsko na svetu, a Jovan Skerlić je rekao ovde se u XVIII i XIX veku mislilo i pisalo za ceo srpski narod. Ovde je kolevka srpskog knjižarstva, pozorišta, pa i demokratije i tolerancije.
Novi Sad u poslednjoj deceniji vrtoglavo raste i gotovo dnevno menja lik.

 

 

Razgovor je još uvek baš u Novom Sadu nalik na zvučni dokaz velike razbibrige, intimnog svojatanja različitosti, nezlobiv sabor usmenih dosetki.

Novi Sad nije zadihan, nego raspoložen grad.

Novi Sad je grad koji se smeje. Sebi, ponajpre.

 

Prometej je do sada priredio i objavio više od 40 naslova posvećenih svom gradu. Pogledajte sve knjige iz edicije Moj Novi Sad.

Literatura: Ime i prezime Novi Sad

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.