Tihomir Nestorović

Tihomir Nestorović (1949) piše romane, pripovetke i reportaže. Živi i stvara u semberskom selu Brodac kod Bijeljine.

Objavljuje u brojnim dnevnim listovima, novinskim agencijama, književnim časopisima i publikacijama…

Romani: Miona Bročanska, Dvije dodole, Jana, Teodor, Ilinčići. Jablanovi Snene Zvijezde je Nestorovićev šesti roman.

Zbirke priče i pripovedaka: Bele lađe Teše Bećarine, Jecaj duše tankoćutne, Između dvije rijeke, Zemlja vilovita, Priče zavičajne i Proljeća redova Josifa.

Objavio je četiri monografije o ljudima i događajima u Semberiji.

Neobjavljene knjige: Hodoljublje, Duševni ljudi, Dukati Paje Zlojutra, S kraja na kraj Mačve i roman Pansion Gospođe Hadživuković.

Za četrdeset pet godina novinarskog stvaralaštva u Radio-Zvorniku, Radio-Sarajevu, Novinskoj agenciji SRNA i BN Televiziji, u kojoj je sada jedan od urednika, Tihomir Nestorović je objavio više od tri hiljade novinskih, radijskih i televizijskih reportaža u ciklusima: Ljudi sa rijeke, Semberija u reportaži, Rijeka Drina i Podrinje, Zapisi i drugi.

Dobitnik je Zlatne tačke Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Njegov roman Ilinčići dobio je nagradu Janko Veselinović Udruženja književnika Srbije i Opštine Bogatić kao najolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku u 2016. godini.

Jablanovi Snene Zvijezde
Jablanovi šušte strasno             Jedan od lajtmotiva Nestorovićeve prozne strategije jesu jablanovi. Već od posvete svom višedecenijskom prijatelju, saradniku i sabesedniku Kamenku Katiću „ikoni televizijskog [...]
Ilinčići
„Ilinčići“ su peti roman Tihomira Nestorovića o hercegovačkim familijama koje su se pred kraj osamanaestog vijeka doseljavale u blagorodnu ravnicu iz krševitog zavičaja. Čedomir Čedo [...]