Милош Окука

Милош Окука, славист, рођен 2. августа 1944. у Поријама код Улога (источна Херцеговина). Био је професор Филозофског факултета у Сарајеву. Од 1992. стално на Универзитету у Минхену. Објавио је више стотина научних и стручних радова, као и велики број књига.

Заједно са Јосипом Баотићем, Милошем Ковачевићем и Чедомиром Ребићем аутор је четири уџбеника српскохрватског језика за гимназије и средње школе у Босни и Херцеговини (Сарајево, 1988–1992). Дуго година био је главни и одговорни уредник Књижевног језика.

За научни рад добио је награду Града Сарајева 1985. године, награду „Сава Мркаљ“ СКД „Просвјета“ из Загреба 2014. и награду Павла и Милке Ивић 2014. године.

На путевима стандардизације српског језика
НА ПУТЕВИМА СТАНДАРДИЗАЦИЈЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И УСВАЈАЊА ВУКОВОГ ЈЕЗИКА И ПРАВОПИСА Књига проф. Милоша Окуке На путевима стандардизације српског језика и усвајања Вукова језика и [...]
Српски дијалекти
Референтно дело Српски дијалекти Милоша Окуке, дијалектолога и стандардолога (првенствено историчара стандардног језика) попуњава одређену празнину насталу политичким променама и насилним померањем становништва поткрај двадесетог [...]