Miloš Okuka

Miloš Okuka, slavist, rođen 2. avgusta 1944. u Porijama kod Uloga (istočna Hercegovina). Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Od 1992. stalno na Univerzitetu u Minhenu. Objavio je više stotina naučnih i stručnih radova, kao i veliki broj knjiga.

Zajedno sa Josipom Baotićem, Milošem Kovačevićem i Čedomirom Rebićem autor je četiri udžbenika srpskohrvatskog jezika za gimnazije i srednje škole u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 1988–1992). Dugo godina bio je glavni i odgovorni urednik Književnog jezika.

Za naučni rad dobio je nagradu Grada Sarajeva 1985. godine, nagradu „Sava Mrkalj“ SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba 2014. i nagradu Pavla i Milke Ivić 2014. godine.

Na putevima standardizacije srpskog jezika
NA PUTEVIMA STANDARDIZACIJE SRPSKOG JEZIKA I USVAJANJA VUKOVOG JEZIKA I PRAVOPISA Knjiga prof. Miloša Okuke Na putevima standardizacije srpskog jezika i usvajanja Vukova jezika i [...]
Srpski dijalekti
Cena:
1.150,00 din. 920,00 din.
Dodaj u korpu
Referentno delo Srpski dijalekti Miloša Okuke, dijalektologa i standardologa (prvenstveno istoričara standardnog jezika) popunjava određenu prazninu nastalu političkim promenama i nasilnim pomeranjem stanovništva potkraj dvadesetog [...]