Dragan Vukšić

Dragan Vukšić je rođen 1945. godine u Radatovićima, opština Ozalj, Republika Hrvatska. Završio je gimnaziju u Karlovcu, a Vojnu akademiju (1967) i druge vojne škole u Beogradu.

U čin pukovnika unapređen je 1989. godine. Najveći deo vojne karijere proveo je na dužnostima u oblasti spoljnopolitičkih odnosa, međunarodne vojne saradnje i obaveštajnih poslova. Poslednje dužnosti u Vojsci Jugoslavije bile su mu Načelnik uprave za međunarodnu vojnu saradnju Generalštaba VJ i Vojni izaslanik u Nemačkoj i Holandiji.

Kao predstavnik JNA i VJ bio je član državnih delegacija na Konferenciji OESS-a u Beču, na mirovnim pregovorima u Ženevi, Dejtonu i Bonu, i na pregovorima o Podregionalnoj kontroli naoružanja u Beču. Bio je i član više zvaničnih vojnih delegacija koje su u posetama Austriji, DDR-u, Rumuniji i Mađarskoj predvodili načelnici Generalštaba JNA i VJ. Član Komiteta Savezne vlade SRJ za saradnju s mirovnim misijama i snagama UN bio je od 1993. do 1997. godine.

Učestvovao je i samostalno istupao na više međunarodnih seminara i simpozija iz oblasti vojnopolitičkih odnosa u Beču, Budimpešti, Sofiji, San-Remu, Parizu i Berlinu. Objavio je više stručnih, političkih i vojnih studija i članaka i knjige Pukovnikov otkaz krvavom komandantu (2001), JNA i raspad SFR Jugoslavije (2006) i Žumberački uskoci, unijaćenje i odnarođivanje, prvo (2015) i drugo izdanje (2018).

Zbog neslaganja s politikom aktuelnog režima, napustio je 1999. Vojsku Jugoslavije i priključio se DOS-u u borbi protiv Miloševićevog režima. Zbog političkog delovanja režim mu je, protivno Ustavu, oduzeo čin i penziju.

Nakon demokratskih promena 2000. godine biran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije. Bio je potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za veze sa Srbima izvan Srbije.

Od januara 2002. do avgusta 2004. bio je Genrealni konzul SRJ–SCG u Frankfurtu.

Jovan Hranilović – lik i delo najpoznatijeg i najzaslužnijeg Žumberčanina
Jovan Hranilović (1855–1924), grko-katolički sveštenik, pesnik književni i pozorišni kritičar, prvi predsednik Jugoslovenskog novinarskog udruženja, predsedavo je Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu novembra 1918. [...]
Žumberački uskoci – unijaćenje i odnarođivanje
Pre pola milenijuma – u specifičnim istorijskim okolnostima, a voljom politike i interesa – zabačen, bezvredan i skoro nenaseljen Žumberak prepušten je posebnoj, različitoj, nepoželjnoj [...]