Данко Стојић

Данко Стојић (1958), дипломирани филмски и ТВ редитељ, магистар филмологије и књижевник. Током 1980-их и 1990-их година по својим сценаријима је за РТС – ТВБ и друге медијске куће режирао већи број получасовних филмова, емисија, прилога и кратких филмова,  везаних за културу. Његов најцењенији инајвише пута приказивани ТВ филм носи назив „Адриана – портрет балерине“ (1989). Стојић се такође истакао ТВ серијом „Неми језик“ (1992/93).

У новом веку Стојић се враћа режији и по свом сценарију дебитује као редитељ дугометражног ихраног филма „Психо-сеанса“ (2014), у продукцији Дома културе – Студентски град. Овај филм је приказан на националним фестивалима, доживео је биоскопску премијеру и ТВ репризе, а сада је доступа на Јутјубу.

Објавио је следеће стручне књиге: Моћ филмског фантазма (1998); Људско понашање на филму (2001), Детаљ на филму (2002); Књига о филму (2009); Неснимљени филмови (2009) и Волите ли стари домаћи филм (2014).

 

Тајна драмских уметности – есеји о позоришту и филму
Есеји објављени у овој књизи настајали су у распону од четврт века и претходно су објављивани на странама часописа. Тајна драмских уметности може бити занимљива [...]
ВОЛИТЕ ЛИ СТАРИ ДОМАЋИ ФИЛМ
Рецензија: Жарко Драгојевић Лепо је и корисно када аутор одлучи да своје текстове писане у дужем временском периоду, расуте у разној периодичној штампи, реши да [...]