Daka Popović

Svoj životni put Daka Popović je započeo 1886. godine kao treće rođeno dete u porodici novosadskih baštovana – bostandžija koji su živeli oko Almaške crkve. Kao odličan đak u osnovnoj školi uspeva da dobije školsku stipendiju Zadužbine inženjera Luke Milanovića i njegove sestre Marije Petrović, kojom je upravljala novosadska crkvena opština. Kao gimnazijalac u Segedinu aktivno se bavio sportom, nadmetao se u atletskim disciplinama skok u vis i bacanje kugle.

Posle odsluženog vojnog roka vratio se studijama Politehnike koje je završio školske 1912/13. godine. Bio je predsednik Kola mladih Srba.  Učestvovao je u Prvom svetskom ratu.

Svojim delima Daka Popović se još za života upisao u red značajnih ličnosti vojvođanskih prostora. Njegova graditeljska dela ostala su pred pokolenjima njegov najlepši spomenik. Skrivena od javnosti, pa čak i od većeg dela stručnih krugova, ostala je njegova istoriografska delatnost, o kojoj nikada nije izrečen vrednosni sud. Politička biografija Dake Popovića se poklapala sa mnogim biografima njegovih savrmenika, koji su bezrezervno prihvatili politiku kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Daka Popović je umro 17. februara 1967. godine u Novom Sadu, sahranjen je u porodičnoj grobnici na Almaškom groblju, da bi kasnije bio prenet na Novo groblje.

 

Sećanja
Cena:
1.200,00 дин. 960,00 дин.
Dodaj u korpu
Čitajući stranice autobiografskog rukopisa Sećanja Davida Dake Popovića upoznajemo jednu ličnost sa izuzetno bogatim društveno-političkim životom. Rođen u Austro-Ugarskoj monarhiji, svoje najplodonosnije dane je proživeo [...]