НеоГео ― Необична географија

Шифра производа: 29516
НеоГео ― Необична географија
Број страна / Повез / Писмо:
147 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 22.5 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1171-7
Година издавања: 2016.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,500.00 RSDЦена са попустом: 900.00 RSD

Књига „НеоГео ― Необична географија“ замишљена је као збирка неуобичајених и чудних географских појава. То могу бити необичне границе, подељени и непостојећи градови, непостојећа острва и још много тога.

Када гледамо било коју географску карту, очекујемо од државних и других граница да се лепо „понашају“. То значи да би граница требала да буде јасно дефинисана, једноставна, са што мање некаквих окука, кривина и одступања од логике. Такве границе су најбоље, јер смањују могућност избијања сукоба, који често могу да имају трагичне последице. Међутим, из бројних разлога (нпр. ратови, сепаратизам, уједињавања итд.) границе често нису тако једноставне, па се јављају разне неправилности, од којих су најзанимљивије енклаве (територија државе X са свих страна окружена територијом државе Y) и ексклаве (део државе X у који се из главнине територије X може доћи само преко територије државе Y). У пракси се јављају бројне варијанте енклава и ексклава.

Осим неуобичајених граница, постоје и необични градови. У такве градове спадају градови подељени између две државе, као и главни градови држава, које су из разних разлога одлучиле да имају више од једне престонице. Неки градови и даље постоје, иако су их становници напустили, па су такви градови познати као градови духова. С друге стране, неки градови никада нису постојали, али се ипак налазе на многим мапама, па их зовемо фантомски градови. Слично таквим градовима, на неким мапама се налазе и фантомска острва, док се микронације не могу видети ни на једној званичној карти.

Ова књига може бити занимљива допуна свима онима који, аматерски, професионално или школски, изучавају географију, картографију, политику, историју и друштво. Књига је тако написана да може да се чита на прескок, тако што би свако могао да нађе понеки занимљив текст, а да остале само прелиста.

 

ОВДЕ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ КЊИГЕ

Зоран Николић

Будите први који ће написати рецензију “НеоГео ― Необична географија”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.