Топлички устанак 1917

Шифра производа: 29704
Топлички устанак 1917
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
521 / Тврд / Ћирилица
Димензије: N/A
ИСБН: 978-86-515-1224-0
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2.400,00 дин.Цена са попустом: 1.500,00 дин.

Топлички устанак је значајан догађај у историји Србије у Првом светском рату. Био је то једини устанак на територијама окупираним од војске Централних сила. Потрајао је око месец дана. Избио је у другој половини фебруара и одржао се тридесетак дана. Обухватио је територију Топлице, Јабланице, Јастрепца, источних и средњих предела Копаоника.

„Јунаци“ ове књиге, поред четничких војвода и четовођа, су људи из народа, до тада непознати. Приказани су обични људи које је ковитлац рата убацио у масовни устанак. Са страница ове збирке открива се њихова велика, боље речено огромна љубав према домовини, жеља да се помогне онима у српским униформама на Солунском фронту. Њихова страдања и жртве су просто невероватни данашњим генерацијама Срба. Имена неких од њих су записана у овој збирци докумената.

Документа објављујемо хронолошким редом. Датуми у изворима су по старом календару, а преводе се на нови календар тако што се дода тринаест дана. Да би омогућили потпуније разумевање садржаја, снабдели смо грађу напоменама, у којима су разрешења везана за поједине личности и догађаје. Трудили смо се да у напоменама дамо сажето неопходне податке. Документа објављујемо у изворном облику, без стилских и правописних дотеривања, са очуваним локализмима и оновременим изразима.

Божица Младеновић

Будите први који ће те оставити утисак “Топлички устанак 1917”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.