Janković Stojan

Šifra proizvoda: 30015
Janković Stojan
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
331 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1485-5
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.200,00 дин.Cena sa popustom: 960,00 дин.

O Stojanu Jankoviću malo je šta napisano. Premalo u odnosu na njegova djela, pri čemu su i sjećanja na njega dobrim dijelom oslonjena na brojne legende. Međutim, istine su mnogo snažnije i veće od svih.

Po tradiciji negdašnjeg dalmatinskog, ličkog, cetinskog, hercegovačkog, kordunsko-banijskog i bosansko-krajiškog stanovništva, priča uz ognjište je toliko živa, živopisna i jasna da je gotovo nije potrebno ni zapisivati. Takvom pričom uspomene se prenose sa koljeno na koljeno, o svemu što je korjenito ili značajno.

U mnoštvu izuzetno burnih dešavanja, određeni događaji i ličnosti poprimaju istorijski ili kultni značaj, a epsko vrijeme zauvijek ostaje nepresušna znatiželja.

Za pravoslavno stanovništvo iz pomenutih krajeva ili sa područja Krajine, u nekoliko poslednjih vijekova ili u novijoj istoriji, Stojan je jedna od najupečatljivijih i najdražih ličnosti, o kojoj su se pronosile priče, uz ognjišta ispredane i uz gusle opjevane.

Nestankom mnogih ognjišta pravoslavnih porodica sa pomenutih prostora Krajine, smanjuje se, dijelimično i gasi tradicionalno predanje i priča.

(…)

U ovoj priči, koja je dijelom oslonjena na pisane tragove a dijelom na legende, radnja se dovija po zamisli autora, pri čemu su imena većine sporednih likova izmišljena, a mjesta nizana prema jednom od Stojanovih putovanja u područje Bosanske Krajine.

Osim očuvanja uspomene, razlog ove priče je sadržan i u samom oslikavanju Stojanovog izuzetno plemenitog karaktera, koji živeći kroz legendu, kroz ep i mir, živi i u srcima današnjih ljudi kao ponos čitavog jednog kraja i naroda. Kao takav, njegov je lik sudbinski predodređen da ostane simbolom slobodarskog duha i životne filozofije naroda Krajine.

 

Banja Luka, 2013.                                                                             Autor

Jovan Šekerović Joja

Budite prvi koji će napisati recenziju “Janković Stojan”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.