Јанковић Стојан

Шифра производа: 30015
Јанковић Стојан
Број страна / Повез / Писмо:
331 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1485-5
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.200,00 дин.Цена са попустом: 960,00 дин.

О Стојану Јанковићу мало је шта написано. Премало у односу на његова дјела, при чему су и сјећања на њега добрим дијелом ослоњена на бројне легенде. Међутим, истине су много снажније и веће од свих.

По традицији негдашњег далматинског, личког, цетинског, херцеговачког, кордунско-банијског и босанско-крајишког становништва, прича уз огњиште је толико жива, живописна и јасна да је готово није потребно ни записивати. Таквом причом успомене се преносе са кољено на кољено, о свему што је корјенито или значајно.

У мноштву изузетно бурних дешавања, одређени догађаји и личности попримају историјски или култни значај, а епско вријеме заувијек остаје непресушна знатижеља.

За православно становништво из поменутих крајева или са подручја Крајине, у неколико последњих вијекова или у новијој историји, Стојан је једна од најупечатљивијих и најдражих личности, о којој су се проносиле приче, уз огњишта испредане и уз гусле опјеване.

Нестанком многих огњишта православних породица са поменутих простора Крајине, смањује се, дијелимично и гаси традиционално предање и прича.

(…)

У овој причи, која је дијелом ослоњена на писане трагове а дијелом на легенде, радња се довија по замисли аутора, при чему су имена већине споредних ликова измишљена, а мјеста низана према једном од Стојанових путовања у подручје Босанске Крајине.

Осим очувања успомене, разлог ове приче је садржан и у самом осликавању Стојановог изузетно племенитог карактера, који живећи кроз легенду, кроз еп и мир, живи и у срцима данашњих људи као понос читавог једног краја и народа. Као такав, његов је лик судбински предодређен да остане симболом слободарског духа и животне филозофије народа Крајине.

 

Бања Лука, 2013.                                                                             Аутор

Јован Шекеровић Јоја

Будите први који ће написати рецензију “Јанковић Стојан”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.