ТАЈНА ДРУШТВА У СРБИЈИ

Шифра производа: 29342
ТАЈНА ДРУШТВА У СРБИЈИ
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
340 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1067-3
Година издавања: 2015.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.200,00 дин.Цена са попустом: 960,00 дин.

ВИТЕЗОВИ СВЕТЛОСТИ И МРАКА

У историји човечанства тајна је подједнако важна као и истина, јер је кроз векове била саучесник многих битних догађаја. Тајна, као оно што се таји, крије, што се не прича, не објављује, увек привлачи пажњу великог броја људи. Једни желе да открију тајну и тако дођу до истине, а други желе само да спознају механизам тајне, не би ли је користили када им затреба.

Сваки човек и свака организација поседује своју тајну. Неко део свог живота и бографије скрива као змија ноге, а неко пак ширећи мистерију око себе представља се као тајновита личност. Сличне манире имају и организације које себе називају тајна дрштва, јер дискретно истичу своју тајновитост као главну особину. У суштини, многа тајна друштва су јавна, регистрована најчешће као удружења грађана, али су њихова унутрашња стурктура, начини рада, обреди и иницијације чланства, заштићени печатима тишине.

У историји Срба, народа који је био паганска нација, склона многим боговима а постала део православне верске заједнице, тајна друштва су се јављала у свим слојевима државе и цркве. Свако време имало је своје тајне организације и загонетне личности, које су водиле двостурки живот као витезови светлости и мрака.

У донекле тајна друштва убрајају се витезови темплари, малтешки витезови, краљевски витезови, ротаријанци, следбеници Реда источног храма, сатанисти, Јеховини сведоци и масони. Они су регистровани у Агенцији за привредне регистре као удружења. У Србији је активно око 200.000 припадника разних секти, 2.000 масона, 1.800 ротаријанаца, 600 темплара и малтешких витезова. Ако у тајна друштва уведемо и мафију, чланове разних црквених фракција, тајне политичке групе, заверенике и терористе, њихов број достиже и пола милиона људи.

Темплари и масони су били тајни владари српства, зилоти су били тајна и забрањивана верска фракција, црнорукаши су били национални завереници, а чланови „Црвеног оркестра” тајни чланови Коминтерне. У новије време у тајна друштва се убрајају и групе које се баве организованим политичким насиљем или међународним криминалом. Смрт људи је, нажалост, код ових витезова мрака део њиховог ритуала.

Зато се тајна друштва у Србији могу разврстати на белосветска, религијска, секташка, национална, терористичка, државна, мафијашка и преварантска. Као страшно радознао писац покушао сам да откријем шта се таји, крије, шта се не прича, не објављује о српским тајним друштвима. Ко су заправо њихови чланови или, како себе воле да називају, витезови светлости и мрака. Ово је само део истине о њима.

Аутор

Земун, јесен

Марко Лопушина

Писац Марко Лопушина је 2004. године у Србији од стране Удружења новинара Србије проглашен за најбољег новинара. Године 2014. за најбољег публицисту када је добио награду „Драгиша Кашиковић”. Именован је 2018. године за почасног доктора наука Слобомир Универзитета у Бијељини.

Рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Завршио је основну школу и гимназију у Брусу и Факултет политичких наука у Београду. Радио је у листу „Секундарне сировине” 1976. као новинар и уредник, у листу „Здраво” 1978. као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом је био уредник у магазину „Профил” (до 1999) и листа „Недељни телеграф” (до 2008). Данас је пензионер и репортер „Илустроване политике”, „Вечерњих новости”, „Сербиане” из Детроита, „Огледала” из Чикага, „Српског гласа” из Мелбурна, Српског радија у Лос Анђелосу, Српске заједнице у Марибору.

Сарадник је САНУ и Матице српске на Српској енциклопедији, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије Републике Српске о Србима у расејању у Енциклопедији Републике Српске. Сарадник је Српског института у Вашингтону и Матице исељеника Србије. Аутор је Енциклопедије српске дијаспоре и још десетак књига о расејању, тајним службама и тајним друштвима.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Караџић државе Србије и других признања.

Живи у Земуну.

Будите први који ће написати рецензију “ТАЈНА ДРУШТВА У СРБИЈИ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.