Срби у Русији

Шифра производа: 29703
Срби у Русији
Број страна / Повез / Писмо:
420 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1301-8
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2.500,00 дин.Цена са попустом: 2.000,00 дин.

Простор иза Карпата, који је припадао руском царству и комунистичкој империји, где су Срби настали и живели у праисторији називан је Велико српско отечество. Тај назив му због досељавања, односно повратка Срба у тај завичај и данас приличи.

Људи имају обичај да кажу како се точак историје окреће. Та мудрост се вероватно делом односи и на историјске токове и кретање српског народа, који је са севера Старог континента сишао на југ, а потом се полако враћао иза Карпата у праотаџбину Старих Словена. У V и VI веку Стари Словени су, потиснути од источних освајача, прво населили подручје између Одре и Лабе, затим Чешку, Моравску, велики део данашње Аустрије, Панонију и Балканско полуострво.

Срби су као племе словенског народа живели североисточно иза Карпата, на изворима и горњем току реке Висле и Одре, Дњестра и Буга, и у западном делу дњепарског краја.

Како тврди кијевски историчар Е. В. Шишкин, прави преци Срба су живели на украјинској земљи у раном средњем веку, и то у Бојкији, која се налазила на западу Украјине, која је вековима била саставни део Русије. Бојкија се простире на развођу река црноморског и балтичког слива.

Већ једанаест векова Срби се селе широм планете од матице то туђине и натраг. Историчари на просторима велике Русије препознају Србе, Бојки, Беле Србе, Раце, Ванете, Кавкаске Србе, и Србе на Балканском полуострву. И Срби су у руском царству, социјалистичкој држави и демократској Русији владари, племићи, свештенство, граничари, браниоци земље, градитељи, привредници, професори, уметници и спортисти.

Српски народ, чије се име први пут на тлу данашње Грчке помиње још 610. године, доселио се на Балкан са Старим Словенима. Кретали су се из северних степа на топли југ Европе. На простору данашње Србије овај народ се помиње 822. године.

Парадокс историјског процеса бивствовања Срба на руском истоку је у томе што је овај народ био заборављен у колевци и завичају из ког је потекао и кренуо у свет.

Не зна се колико Срба данас живи и ради у Руској федерацији, али се помиње цифра од 40.000 Срба. Тај број наших људи варира од њихове запослености, јер већину руских Срба чине наши грађевински радници на привременом раду, као и спортисти и студенти. Стално настањених Срба има око 20.000, који чине малу колонију у Москви и Петрограду. – из Увода

Марко Лопушина

Писац Марко Лопушина је 2004. године у Србији од стране Удружења новинара Србије проглашен за најбољег новинара. Године 2014. за најбољег публицисту када је добио награду „Драгиша Кашиковић”. Именован је 2018. године за почасног доктора наука Слобомир Универзитета у Бијељини.

Рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Завршио је основну школу и гимназију у Брусу и Факултет политичких наука у Београду. Радио је у листу „Секундарне сировине” 1976. као новинар и уредник, у листу „Здраво” 1978. као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом је био уредник у магазину „Профил” (до 1999) и листа „Недељни телеграф” (до 2008). Данас је пензионер и репортер „Илустроване политике”, „Вечерњих новости”, „Сербиане” из Детроита, „Огледала” из Чикага, „Српског гласа” из Мелбурна, Српског радија у Лос Анђелосу, Српске заједнице у Марибору.

Сарадник је САНУ и Матице српске на Српској енциклопедији, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије Републике Српске о Србима у расејању у Енциклопедији Републике Српске. Сарадник је Српског института у Вашингтону и Матице исељеника Србије. Аутор је Енциклопедије српске дијаспоре и још десетак књига о расејању, тајним службама и тајним друштвима.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Караџић државе Србије и других признања.

Живи у Земуну.

Будите први који ће написати рецензију “Срби у Русији”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.