Срби – између параноичности и наивности

Шифра производа: 29852
Срби – између параноичности и наивности
Број страна / Повез / Писмо:
118 / Броширан / Ћирилица
Димензије: N/A
ИСБН: 978-86-515-1335-3
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550,00 дин.Цена са попустом: 440,00 дин.

„Жикица Симић излаже резултате свог, по свему судећи дугогодишњег истраживања, о феномену који је ванвременског карактера а тиче се основне претпоставке сваке успешне комуникације – поверења. Рукопис се састоји из два дела: првог и обимнијег, у којем се раније описани теоријски конструкти демонстрирају на примерима из, углавном, савремене политичке историје Срба (посебно оне с почетка овог века).

Широк је спектар питања којима се социолог Симић бави у оквиру ове, рекло би се, скромне (по обиму) али садржајно богате студије. Садржаји су изложени на начин, како се то понекад каже, да речима буде тесно а мислима широко. Приступ аутора је, про томе, интердисциплинарни што проистиче из природе самог предмета истраживања. Отуда се аутор у објашњењима феномена поверења и извора неповерења не ослања само на социолошке теорије, перспективе или школе већ и на друге дисциплине – од психологије, политикологије, етнологије до антропологије с којом социологија, као што је познато, најтешње сарађује.

Окосницу рукописа, несумњиво, предсатвља феномен поверења. У том смислу је сагледан друштвени значај поверења, те образложена историјска основа веровања у теорије завере и параноичност које, наравно, подривају поверење. А поврење је, како то писац луцидно примећује, предуслов било ког вида општења м еђу људима. Аутор такође разматра урушавање поверења људи у традиционалне друштвене институције – проблем с којим се све више суочавају савремена друштва. Део одговора представља Симићева анализа традиционалне и реалне основе неповерљивости у институције. У тумачењу овог комплексног феномена аутор прибегава анализи у двострукој равни – неповерење разматра не само са макроскопског становишта већ и на нивоу интерперсоналне комуникације. Тиме аутор залази у веома интересантно поље у комуниколошком смислу а тиче се утицаја стереотипа и предрасуда у обликовању комуникације.

Рукопис социолога Жикице Симића заслужује, у сваком случају, пажњу не само уже академске заједнице већ и шире читалачке публике. Иако не нуди решења за постављен проблем – стално оспиање поверења не само у људе него и у институција у савремености – ово дело, чини се, отвара низ занимљивих питања.“ – из Рецензије

 

 

У Бору,                                                            др Милован Вуковић, редовни просефор

  1. марта 2018.

Жикица Симић

Будите први који ће те оставити утисак “Срби – између параноичности и наивности”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.