127 протумачених снова – 2. издање

Шифра производа: 29730
127 протумачених снова – 2. издање
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
478 / Броширан / Латиница
Димензије: N/A
ИСБН: 978-86-515-1274-5
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.000,00 дин.

Иван Настовић, доктор психолошких наука и психотерапеут, специјалиста за клиничку и дубинску психологију, као и за анализу снова, завршио је једногодишњу специјализацију на Неуропсихијатријској клиници у Бечу и двогодишњу на Сондијевом институту у Цириху, при чему је један семестар слушао предвања на Јунговом институту. Осим пет књига из дубинске психологије и динамичке психијатрије као и две књиге о психологији снова и њиховом тумачењу, објавио је и низ монографија о познатим књижевницима и научницима и њиховом стваралаштву: Архетишски свет Десанке Максимовић, Записи о несаници Иве Андрића, Сеобе Милоша Црњанског у светлу снова Вука Исаковича, Снови Маргерит Јурсенар у светлу психологије К. Г. Јунга, Архетипски свет Николе Тесле, Летњи сан Исидре Секулић и други есеји.

Књига 127 протумачених снова представља додатак или боље речено наставак његове књиге Психологија снова и њихово тумачење. Она није значајна само по томе што је у њеном теоријском делу подробно изложена Јунгова метода тумачења снова, већ у првом реду због тога што је у њеном емпиријском делу компетентно протумачено 127 снова и тиме показано како се у свакодневној пракси тумаче снови. Уједно, ово је прва књига те врсте не само код нас већ и изван граница наше змеље.

Појавом ове књиге више неће постојати потреба посезања за сановницима оних који желе озбиљно да приступе својим сновима и открију њихов смисао, јер је у њри научног тумачења снова коришћење сановника и несхватљиво и неприхватљиво, па чак, како каже Јунг, и будаласто.

Отуд ова књига није намењена само стручњацима који у оквиру своје професије тумаче снове својих клијената, већ и свима онима који су озбиљно заинтересовани за рад на себи путем својих снова, дакле и свима онима који се налазе изван психотерапеутских и психијатријских ординација.

Иван Настовић

Иван Настовић (1932-2013), доктор психолошких наука и психотерапеут, био је специјалиста за клиничку и дубинску психологију, као и за тумачење снова. Рођен је у Вртишту, а крштен у Београду, где је завршио основну и средњу школу, као и факултет и докторске студије.

Завршио је једногодишњу специјализацију на Неуропсихијатријској клиници у Бечу, где је дошао у лични контакт са творцем психодраме Јакобом Мореном и учествовао у његовим психодрамским сеансама.
На позив Леополда Сондија, који је открио фамилијарно несвесно, завршио је и двогодишњу специјализацију на Сондијевом институту у Швајцарској (Цирих), чиме је стекао диплому специјалисте за дубинску психологију и експерта за Сондијев тест.
Под Сондијевом супервизијом радио је десет месеци на дубинско-психолошкој анализи Каиновог и Едиповог комплекса, а резултате тог рада Сонди је објавио у својој књизи о Каиновом комплексу (1969). У оквиру тих десет месеци Настовић је био и у едукативној анализи код Сондија.
У Швајцарској (Цирих) је похађао и један семестар на Јунговом институту, на којем је слушао предавања о сновима у светлу аналитичке психологије, као и чувена предавања Мари Луиз фон Франц о дубинско-психолошкој, односно јунговској анализи бајки.
На Институту за примењену психологију у Цириху завршио је курс за Роршахов тест код Евалда Бома, светски признатог експерта за ту методу.
Тридесет година је радио на Психијатријској клиници Клиничког центра Србије.
Друштво психолога СР Србије 1989. године доделило му је награду „Др Борислав Стевановић“ за научни допринос у психологији.
Доктор Настовић се поред групне анализе снова бавио и индивидуалним радом на сновима.
У оквиру своје професионалне делатности примењивао је индивидуалну психотерапију интегративног типа, која укључује Јунгову аналитичку психологију, Фројдову психоанализу и Сондијеву шикзал-анализу, које чине целину и пружају увид у индивидуално, колективно и фамилијарно несвесно.
Држао је трогодишње едукативне групе за стручно тумачење снова у Скопљу, Љубљани и Београду. Оснивач је Центра за дубинску психологију и анализу снова, који је након његове смрти понео његово име, а који сада, по његовој жели, води његова ученица и блиска сарадница доц. др Оливера Жижовић, у сарадњи са Елизабетом Ненин.
Отац је две ћерке.
ДЕЛО
Др Иван Настовић је објавио следеће књиге из дубинске психологије и динамичке психијатрије:
1. Неуротски синдроми /1981/, књига која је посвећена дубинској психологији неуроза.
2. Его-психологија психопатије /1982/, књига посвећена дубинско-психолошкој анализи поремећаја личности.
3. Дубинско-психолошки дијагностички практикум /1985/, посвећен теорији и пракси дубинске психологије.
4. Психопатологија Ега /1988/, књига посвећена Его-психологији психичких поремећаја.
5. Психологија снова и њихово тумачење /прво издање 2000; шесто, допуњено и проширено издање, 2012/. Књига се бави научним тумачењем снова и представља прву књигу те врсте уопште, будући да се у њој снови посматрају тродимензионално, односно у светлу индивидуалног /Фројд/, колективног /Јунг/ и фамилијарног /Сонди/ несвесног. Стога је поднаслов ове књиге „Тродимензионални приступ сновима“.
6. 127 протумачених снова /2008/, књига која представља додатак или, боље речено, наставак
књиге Психологија снова и њихово тумачење, с тим што је овог пута акценат стављен на велики број примера из Настовићеве вишедеценијске праксе.
Поред наведених књига, посвећених динамичкој психологији и психијатрији, Настовић је написао и седам књига које се баве дубинско-психолошком анализом књижевних дела и њихових аутора, као и књигу о архетипском свету Николе Тесле.
1. Архетипски свет Десанке Максимовић /2003/,
2. Анима Лазе Костића или Ленка Дунђерска /2004/,
3. Записи о несаници Иве Андрића у светлу дубинске психологије /2005/,
4. Сеобе Милоша Црњанског у светлу снова Вука Исаковића /2007/,
5. Снови Маргерит Јурсенар у светлу психологије К. Г. Јунга /2009/,
6. Архетипски свет Николе Тесле /2010/,
7. Летњи сан Исидоре Секулић и други дубинско-психолошки есеји /2011/.
Биографија преузета са сајта http://www.ivannastovic.com

Будите први који ће те оставити утисак “127 протумачених снова – 2. издање”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.