Снагом живота срце нам туче

Шифра производа: 29870
Снагом живота срце нам туче
Број страна / Повез / Писмо:
151 / Тврд / Латиница
Димензије: 14 x 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1370-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Приклоњен изворној народној певанији, врцавим духом уроњен у лавиринте успомена са ружичастим љубавним заносима уз благе посвете детињству, загледан у неуралгију историје, Драган Вукашиновић катренима сугерише нама и себи пуну белину излазних врата. Глатком, почесто, исхитреном римом без ретуша, препуштен голој интуицији на моменте фасцинира избирљивим стиховима. Дође тако време,/ призивам самоћу и поверава се песник тишини у којој би да досања сан. Већ у сјајно сроченој уводној песми отвара нам се опорука о чедности понуђене лирике која трепери и мами,/ ми дишемо живот/ као да смо једно,/ она је у мени, нас двоје смо сами… Рукописним трагом, усред животног поднева, Драган Вукашиновић је стихом равнао себе у сажетку сопствене сенке.

Не може се заобићи његово телеграфисање стихом да вођени смо/ стрепњом/ опијени надом. Баш тако и јесте. И све то наликује на поклоњени поглед нечијих очију, на осмех или изговорену реч која за читав живот ураста у поему која нам душом секвенцира животне даљине. Вукашиновић пева смислену деобу снова, он и у сновима нетремице замишља и слути, загледан као врач у линију неумитног страдања, у судбину којом је обележен на сопственом длану. Нема певања без жудње и заноса, а све је некако скоцкано траговима личних жеља у којима призивамо умишљене инате у стилу: ех, што нисмо!
Очито, Вукашиновић се не либи у писању да нам, без увијања, предочи свој маниризам. Он жели да догођени тренутак у животу траје и у његовом стихованом (у)споменару над осенченим цветовима белих орхидеја. Њему је важан траг у трену, траг који неће тугу, трен без болне осаме, разуме се, али живот је, сам по себи, мало жешћи опијат.

[…]

Песник је муњевито јасан у рефлексу стиха, зар не? Историјски прасак се разлегао до наших дана: Обилић, Синђелић, Гаврило Принцип… Подсетио ме Вукашиновић на романтични сентимент Бранка Радичевића: Веселице, песмо моја драга/ познаће ме кроз стихове неко/ ипак, нећу нестати без трага. Траг је бит и суштина песникове сенке у овом случају. Баш та истина срочена је печатно са издвојено струкованим стиховима којим би се могла подичити и дечја песмарица: Зимска чаролија; Јесењи дан; Моја тетка и Моја бака. Урамљено би се могли подвући наслови достојни пуног поштовања у сјајном версу испевани: Речи; Песма; Људска туга; Слутим и Душа жена. То би могао бити ваљан образац песнику од себе самог себи задат. Очито, имамо посла са смисленим трагачем стиха који почесто уме бити контролисано разбарушен у промишљању песме.

 

У Новом Саду,                                                                       Милутин Ж. Павлов

 1. јуна 2018.

 

Драган Вукашиновић

Додај коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


 1. Оцењено 5 од 5

  :

  Predivna knjiga. Puno emocija ljubavnih, patriotskih i porodičnih.
  Imate utisak da je autorov autobiografski doživljaj, ali kad je pročitate, vidite da je u mnogim pesmama i vaš život.
  Toplo je preporučujem

 2. Оцењено 5 од 5

  :

  Na duhovnom, umetnickom, knjizevnom i pre svega poetskom nebu zasijala je nova zvezda. Jos uvek daleka… Srce pocinje lagano snagom zivota da tuce…
  Sto cesce citamo pesme – to nam srce sve vecom snagom zivota tuce, zvezda postaje sve bliza i sjajnija.
  izuzetno precizno i posetski iskazana osecanja u pesmama su pravi melem za nase, sve vise digitalizacijom, osiromasene duse.
  Bravo za autora!
  Bravo za hrabrost izdavaca!
  Tvojim novim izdanjima u buducnosti, zelimo da nam srce svom snagom zivota jos jace tuce.