Рушевица – Село на Кордуну

Шифра производа: 29736
Рушевица – Село на Кордуну
Преузмите одломак:
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
351 / Тврд / Латиница
Димензије: N/A
ИСБН: 978-86-515-1255-4
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.500,00 дин.Цена са попустом: 1.200,00 дин.

„Аутор се потрудио да Рушевицу третира као дио цјелокупног српског националног корпуса на простору данашње Хрватске, са тежиштем на регији Кордуна, чиме је дао значајан допринос, бар у једном сегменту, из хисторије постојања и битисања српског народа у Аустроугарској монархији кроз вијекове. Мада је највећи дио рада посвећен трагичној судбини српског народа у 20. стољећу, односно у вријеме стварања хрватске државе (НДХ и РХ) он при том не заобилази и не запоставља припаднике друге двије етничке заједнице које живе у Рушевици (Хрвате и Роме).

Монографија се својим садрћајем дотиче и села из окружења, а бројни подаци се односе на читаву бишву опћину Слуњ, па је из тог разлога она одлично штиво за све оне који желе поближе да упознају читав регион, а знатан дио статистичких података ће добро доћи свима онима који се баве писањем сличних радова са подручја кордунске регије.

У обради догађаја из ратних сукоба у Хрватској 1991−1995. године аутор не улази у набрајање и образлагање који су довели до распада СФРЈ, начин распада и, коначно, узрока војног слоба Војске Републике Српске Крајине. Ратна збивања, тешкоће и напрезања народа нису шире захваћени овим радом. Аутор образлаже чињеницом да то захтијева посебну студију и да већ има приличан број добрих радова написаних на ту тему.“ (мр Милан М. Павић)

Лазо Пекеч

Будите први који ће те оставити утисак “Рушевица – Село на Кордуну”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.