Novi Sad – Priče varoških ulica

Šifra proizvoda: 27074
Novi Sad – Priče varoških ulica
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
414 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 x 32 cm
ISBN: 978-86-515-0312-5
Godina izdavanja: 2008.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 5.800,00 дин.Cena sa popustom: 4.640,00 дин.

Poziv na pretplatu pod posebnim uslovima

Kao što je poznato, najveća izdavačka kuća u Vojvodini novosadski „Prometej“ u saradnji s Istorijskim arhivom Grada završava kapitalnu arhivsko – dokumentacionu knjigu prepunu vrednih podataka o rastu i razvoju Novog Sada od 1745. godine do današnjih dana: NOVI SAD – PRIČE VAROŠKIH ULICA. Autor, Vojislav Puškar, poznati istraživač, na stručan i profesionalan način s bogatom arhivskom građom po ugledu na radove Vase Stajića „priča“ istoriju rasta novosadskih ulica: od prve kaldrme, kopanja kanala i bunara, prvih električnih, vodovodnih i kanalizacionih vodova, pa sve do današnjih višespratnih zdanja i modernih saobraćajnica. Tekstovi su obogaćeni autentičnim fotokopijama svih službenih planova Grada koji prate njegov razvoj po rastu ulica. Trenutno je promotivna aktivnost u toku do 30. septembra. Buduća knjiga „za pamćenje“ može se pretplatiti u knjižari „Most“ u Zmaj Jovinoj 22, zatim u robnim kućama „Merkator“ i „Rodić“ u Novom Sadu s popustom u 10 rata po ceni od 3.000 dinara i upisati kao prenumerant. Ako želite, možete uplatite odjednom s dodatnim popustom od 10% po ceni od 2.700 dinara. Podsećamo, kada u decembru izađe iz štampe ova „enciklopedija o rastu Novog Sada“ stajaće 5.800 dinara. Mnogi Novosađani, zatim Novosađani po Srbiji i svetu nam se javljaju jer je pretplatni period prilika da upišu sebe u ovu knjigu ili da je preko prenumerantskih uslova poklone svojim dragim osobama. Stoga je ovo knjiga DA SE PAMTI I DA VAS PAMTE. Pretplatni uslovi omogućeni su za i tzv. Pravna lica po ceni 5.000 dinara , stim što mogu da upišu svoj logotip. Za dodatne informacije javite je Prometeju. Inače, knjiga će biti enciklopedijskog formata 25 x 35 cm, sa preko 320 strana, sa najfinijom hartijom, u punom koloru, svi primerci u celom tiražu biće numerisani, knjiga sadrži nekoliko stotina fotografija iz istorije Novog Sada sa službenim planovima Grada i bezbroj dokumentaciono-istorijskih dokumenata i sve to od 1745. godine do danas. „Šlag na tortu“ ovoj knjizi upravo daju Novosađani i naši verni pretplatnici širom Srbije i sveta svojim prilozima koje šalju Prometeju na pozajmicu. Naime, radi se o starim, neobjavljenim fotografijama i drugim arhivskim dokumentima. Na taj način će znatno uticati na kvalitet sadržaja ove publikacije . Najbolji prilozi biće nagrađani, a potom Prometej će organizovati izložbu ovih zanimljivih dokumenata i fotografija.

 

 

ZAVRŠENA PRETPLATA ZA PRIČE VAROŠKIH ULICA

Pretplatni period za najnoviji izdavački poduhvat Izdavačke kuće Prometej:  Novi Sad – Priče varoških ulica završen je sa poslednjim danom novembra 2008. godine. Mnogi Novosađani, zaljubljenici u svoj grad i u dobru knjigu, iskoristili su lepu priliku da ovu svojevrsnu „Enciklopediju rasta Novog Sada“ pretplate po izuzetno povoljnim cenama. Da podsetimo: do 30. novembra (nakon dva produžetka rokova) mogla se ova knjiga koja će po izlasku iz štampe stajati 5.800 dinara, kupiti za 3.000 dinara i to čak u 10 rata(!). I ne samo to: u ovom periodu svi pretplatnici su ujedno bili prenumeranti knjige s pravom da upišu svoje ime i željenu poruku.

Inače, Prometej će , kao što je obećano, prve primerke  knjige Priča varoških pustiti u prodaju 20. decembra.

Velika promocija Priča varoških koje se izdaju u saradnji s Istorijskim arhivom Grada, autora Vojislava Puškara održaće se u Velikoj Sali Srpskog narodnog pozorišta 12. decembra u 19 časova. I za ovu priliku Prometej priprema lepo iznenađenje za svoje verne čitaoce: organizovaće se lep, prigodan program, prenumeranti će dobiti svoje primerke knjige, a u čast knjige o Novom Sadu daće se popust koji će biti niži od pune cene…

 

IZ ŠTAMPE

 

Izvor: List Elektrovojvodina, broj 430 – Ljiljana Milić

Priče varoških ulica

 

Izašla iz štampe nestrpljivo iščekivana knjiga o razvoju i urbanizaciji Novog Sada, a po kvalitetu i opremljenosti, mogla bi se svrstati u one vrednosti koje se unucima ostavljaju u nasleđe.

 

Na opšte zadovoljstvo široke čitalačke publike, nedavno je iz štampe izašlo još jedno kapitalno izdanje novosadske izdavačke kuće „Prometej“ – „Novi Sad: Priče varoških ulica“ Vojislava Puškara. Ova bogato ilustrovana i luksuzno opremljena monografija o Novom Sadu pripoveda kako je iz dunavske močvare izrastao savremeni grad kojim se Novosađani, ali i čitava Srbija s pravom ponose. Krećući se isprva lagano krivudavim podbarskim zemljanim gredama na kojima su formirane prve ulice, idući kroz vreme, Puškar sve brže stiže do širokih novosadskih bulevara. Bogato ilustrovana fotografijama iz ne tako davne prošlosti, knjiga budi najlepše uspomene na detinjstvo i mladost svima onima koji su bar jednom prošetali novosadskim ulicama.

 

Ovo izdanje krasi još nešto neobično i skoro sasvim zaboravljeno. To je takozvana „prenumeracija“, odnosno poziv čitaocima na pretplatu i zajedničko učešće u poslu od opšteg interesa. Kada je „Prometej“, nakon velikog uspeha drugog izdanja Puškarove knjige „Ulice Novog Sada“ iz 2001. godine, odlučio da zajedno sa Istorijskim arhivom Novog Sada pokrene ovaj projekat, obratio se „graždanima“ „objavlenijem“ – pozivom na pretplatu. Baš tako su se pre vek i po-dva, kada je Novi Sad s pravom nosio laskavi naziv Srpska Atina, zahvaljujući prenumerantima, objavljivale i štampale knjige koje i danas čine temelj naše kulture.

 

Kao da je odnekud pokrenuto kolektivno sećanje na varoš koje više nema, Novosađani su se, skoro sa istim oduševljenjem svojih nekadašnjih sugrađana, odazvali ovom pozivu. A kada je „Prometej“ ponudio čitaocima da se, prelistavajući stare porodične albume, dokumentarnim prilozima pridruže ovoj neobičnoj šetnji gradom, odziv je bio iznenađujući. Preko 120 sugrađana predalo je oko 300 starih fotografija i razglednica za objavljivanje.

Verujemo da će se izdavači i autori sa zadovoljstvom složiti sa mišljenjem da je ova knjiga zapravo zajednički projekat svih Novosađana. „Priče…“ su nestrpljivo iščekivane i skoro da nije bilo kuće u Novom Sadu u kojoj se one nisu, i pre objavljivanja, bar jednom pomenule.

 

Knjiga „Novi Sad: Priče varoških ulica“ s pravom bi se mogla svrstati u porodične dragocenosti koje se čuvaju i unucima u amanet ostavljaju. Zato je i preporučujemo našim čitaocima, ne samo Novosađanima, već i svima onima koji su kroz Novi Sad tek samo prošli.

LJ.M.

Vojislav Puškar

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Novi Sad – Priče varoških ulica”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.