Тајна драмских уметности – есеји о позоришту и филму

Шифра производа: 30018
Тајна драмских уметности – есеји о позоришту и филму
Број страна / Повез / Писмо:
117 / Броширан / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1491-6
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550,00 дин.Цена са попустом: 440,00 дин.

Есеји објављени у овој књизи настајали су у распону од четврт века и претходно су објављивани на странама часописа. Тајна драмских уметности може бити занимљива сваком љубитељу уметности, иако је материја сложена. Књига такође може бити корисна онима који се усавршавају на Факултету драмских уметности и сродним академијама.

„Ако је критика део културно-стваралачке праксе која посредује између дела и његовог рецепијента, онда је Данко Стојић и овом својом књигом на узоран начин одговорио послању књижевног, позоришног и филмског критичара овог пута у разоткривању тајне драмске уметности.“

Из рецензије Жарка Драгојевића

Из садржаја:

  • Превазилажење кризе
  • Прасатара дилема: форма-садржина
  • Сврха и смисао уметности
  • Суштина глуме
  • Изразити се телом – а не само речима
  • Феномен Саре Бернар
  • О драмској режији
  • О оперској режији

Данко Стојић

Данко Стојић (1958), дипломирани филмски и ТВ редитељ, магистар филмологије и књижевник. Током 1980-их и 1990-их година по својим сценаријима је за РТС – ТВБ и друге медијске куће режирао већи број получасовних филмова, емисија, прилога и кратких филмова,  везаних за културу. Његов најцењенији инајвише пута приказивани ТВ филм носи назив „Адриана – портрет балерине“ (1989). Стојић се такође истакао ТВ серијом „Неми језик“ (1992/93).

У новом веку Стојић се враћа режији и по свом сценарију дебитује као редитељ дугометражног ихраног филма „Психо-сеанса“ (2014), у продукцији Дома културе – Студентски град. Овај филм је приказан на националним фестивалима, доживео је биоскопску премијеру и ТВ репризе, а сада је доступа на Јутјубу.

Објавио је следеће стручне књиге: Моћ филмског фантазма (1998); Људско понашање на филму (2001), Детаљ на филму (2002); Књига о филму (2009); Неснимљени филмови (2009) и Волите ли стари домаћи филм (2014).

 

Будите први који ће написати рецензију “Тајна драмских уметности – есеји о позоришту и филму”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.