EU protiv Evrope, uspon i pad EU projekta

Šifra proizvoda: 29592
EU protiv Evrope, uspon i pad EU projekta
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
296 / Tvrd / Latinica
Dimenzije: N/A
ISBN: 978-86-515-1208-0
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Ova knjiga je nastala kroz višegodišnje istraživanje i autorvo lično svedočenje rada i razvoja projekta evropske inetgracije u ovom vremenu uobličene u Evropsku uniju. Projekat evropske integracije je nastao u jednom vremenu i međunarodnim okolnostima kojih više nema pa je Evropska unija postala destruktivna snaga Evrope i kočnica njenog razvoja. Drugim rečima, tokom šest decenija evropska integracija je od uzvišenih ideala zajedništva izrasla u najsloženiju i najkomplikovaniju organizaciju na svetu koja je svojim destruktivnim i nakaradnim rešenjima potpuno marginalizovala Evropu u savremenom svetu. Svojom destrukcijom, koju simbolizuje jedinstvena valuta vero, EU razara ne samo ekonomiju Evrope nego i identitet i model evropskih društava nastalih kroz istorijsko iskustvo. To je organizacija koja je umesto zajedništva i mirne budućnosti u Evropi izrodila napetosti i oživela stare animozitete među evropskim narodima i državama.

Projekat EU nije uspeo i dovedeno je u pitanje i njegovo formalno postojanje.

Da bi se razumela suština problema evropske integracije neophodno je sagledati istorijske uslove njenog nastanka, razvoja i konačno neuspeha. Evropska integracija je u osnov bio neželjeni projekat nametnut okolnostima vremena i međunarodnih odnosa. Tog vremena više nema a i međunarodne okolnosi su se promenile pa je evropski projekat oličen u EU posoa destruktivna snaga savremene Evrope.

Knjiga se bavi analizom svih tih okolnosti, od nastanka evropske integracije do današnjih dana, posledicama kao i sve nezavisnijoj budućnosti.

Vremenom je projekat evropske integracije postajao sve udaljeniji od realnosti i stvarnog života ljudi pa je ta praznina popunjavana lažima i manipulacijama, političkim pritiscima i ucenama što je praćeno širokim i moćnim sistemom propagande. Desilo se, i to od samog početka, da većina građana koji žive u tom projektu uopšte ne znaju šta taj projekat znači i kako on funkcioniše. U samom sedištu Evropske unije u Briselu skoro da i ne postoji pouzdana dokumentacija o njenom radu pa je ova knjiga, pored ličnog svedočenja autora, uglavnom nastala na sećanjima bivših političara i aktera evropske integracije koji su se usudili da objave svoja iskustva. Autor

Siniša Ljepojević

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “EU protiv Evrope, uspon i pad EU projekta”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.