Svetosavka poetska riznica

Šifra proizvoda: 29973
Svetosavka poetska riznica
Broj strana / Povez / Pismo:
330 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 17 × 25 cm
ISBN: 978-86-515-1451-0
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.500,00 дин.Cena sa popustom: 1.200,00 дин.

SVETI SAVA

SAVREMEN I SVEVREMEN

            Sveti Sava je srpsko neizmerno dobro i veliki dar Boga Živoga, rodu našem. Duhovni otac svih Srba, jer nas u crkvi Hristovoj svagda iznova rađa i preporađa. Stanovnike otadžbine zemaljske preobražava u stanovnike Carstva Nebeskog, a on kao car carstvujušćih u obadva sveta, nadgleda baštu svoju, Svetu Srbiju, od Boga mu poverenu na čuvanje.

Bogat darovima Duha Svetoga koje je mnogostruko umnožio radi nas i našega spasenja: ravnoapostolni učitelj i prosvetitelj; podvižnik i molitvenik za ceo svet; svemilosrdni čudotvorac i neumorni hodočasnik; uzvišeni arhijerej i zadužbinar; pravedni zakonodavac; mirotvorac i blaženi poeta… Plemićkog srpskog roda i višnjega roda: oboženi svetitelj. A mi sledbenici i potomci njegovi, prijatelji i satrudnici. Blagosloveni smo svi pred Bogom, jer smo u srodstvu duhovnom sa Svetim Savom. Nema veće slave i časti i dostojanstva od ove, ako ostanemo u slavi koju on ima u Gospoda.

Posao pesnika, proroka, mistika, jeste da opeva ono što duhom vidi, da traga za rečju istine, koja će svetu dati glas, koji će čuti budući naraštaji, jer su je njima uputili, kao što su nama prethodnici naši. Bogati smo, jer svetosavske duhovne riznice nikada se ne prazne, tako što svi u njih dodajemo svoje talente, iako nepresušno iz njih darujemo svima potrebito blago višnjega sveta.

Koliko je bisera umnosti, krasote, osećajnosti, odanosti, sastradanja, spremnosti na krsnu žrtvu samoraspeća za rod svoj zajedno sa Svetim Savom – u stihovima ovde sabranim! Koliko je ljubavi izlivene u stih, koliko brige u jedan glas, bez obzira na vreme i prostranstva, poju slavu Božju i slavu čovečju, usta punih hvale, svom najboljem,  najlepšem, najmilijem predstavniku pred oltarom Tvorca – Svetom Savi. Koliko neiskazane blagodarnosti i usrdne molitvenosti. Eto, to je istinita srpska poezija koja traje, jer opravdava svoje postojanje u prepoznavanju večnih vrednosti koje su dostojne pesme.

Kome se otvore oči duhovne on ugleda mili lik Svetoga Save i zaljubi se u njegovu ličnost, očara ga njegov život i delo… A kad sagleda veličinu žrtve i podviga učinjenog za Boga i bližnje, smisao i cilj puta kojim ide i nas zove za sobom, i slavno delo spasenja vernog naroda, koje se širi vaseljenom ukrašenom svetosavskim hramovima – pesmom slavopojno i žiznjerodno, peva Hristu Bogu i Svetom Savi.

U ovom zborniku Dejana Tomića sabran je samo deo svega bogootačkog u životu Srpstva, i prineseno Svetom Savi na uzdarje, jer pesnik je dar reči i pevanja od Večnog Stvaraoca dobio na dar. Ova se knjiga dopisivala i dopisivaće se u nedogled. Slavoslovlje i pesmopojanje Svetom Savi nikad ne prestaje, naprotiv, sve se više rascvetava i umnožava. Raduje se srce naše i poje pesme, jer blagosloveni rod srpski sa krsta vaznet, ide svetima i anđelima u sretenje, a naše krstonosno hodotajstvo završava se u eshatonu. Sveti Sava je naučio čeda svoja istinitoj veri i strahu Gospodnjem.

Pomolimo se Svetom Savi koji blagosilja Srpčad znanu u neznanu, da blagoslovi i pesnike, čije reči pobuđuju ljude na velika dela i opominju savesti da dostojno žive na zemlji saglasno duhovnom zakonu. Neka Sveti Sava slavom i čašću ovenča dostojne srpske pesnike kao krstonosce koji služe Bogu i rodu slovom i rečju stvaralačkom, na oltaru uma i srca, kao što su oni svoj talenat umnožili slaveći njega.

Bog sebe otkriva svojim, poetama, koji su svetlonosci srca bezazlenog, i ovaploćena Ljubav Njegova pesmom se pronosi među ljudim, koji iz svega glasa, isto kao i anđeli, poju slavu Božju i svih svetih.

Janja Todorović

 

***

Najveći trud koji je Sveti Sava pokazao posle truda nad svojom dušom, nad tom prvom njivom Gospodnjom, jeste trud nad narodom svojim, tom drugom njivom Gospodnjom. Sav taj trud njegov nad narodom srpskim, svu onu užurbanu i mnogostruku aktivnost njegovu kao pravog Evropejca, i plodove te aktivnosti, ja ću nazvati Savinim nacionalizmom. – Sveti Nikolaj Srpski

***

U istoriji Pravoslavne Crkve ima više svetitelja koji su nazvani imenom prosvetitelja – GRČKI. Takvi su Sveti Grigorije – prosvetitelj Velike Jermenije; Sveta Nika – prosvetiteljka Gruzije; Sveti Frumentije – prosvetitelj Abisinije; Sveta Braća Kirilo i Metodije – prosvetitelji Slovena. Među ove svetitelje dolazi i naš Sveti Sava, s pravom nazvan prvi srpski Prosvetitelj i Učitelj. – Episkop Atanasije Jevtić

***

Okućimo se na Vračaru, kućnici i beskućnici. Ogrejmo se pod jednim krovom, umijmo se suzama pokajanja, poljubimo jedan drugome rane. Različiti po svemu, ujedinimo se Savinim imenom. Skupimo razvejani pepeo i rasutu dušu našega naroda na jedno mesto. – Matija Bećković

***

Ma gdje bio i jedan samo Srbin, sjeća se on s ljubavlju Svetitelja Save, a ako ih je više na okupu, daju oni ljubavi toj svojoj i vidljiva izraza, služe mu službu, pjevaju pjesme u slavu njegovu, priređuju slave i proslave o danu njegovom ta

Sveti je Sava, srpska slava!

Jovan Vučković, protoprezviter

***

Pomolimo se Svetom Savi koji blagosilja Srpčad znanu i neznanu, da blagoslovi i pesnike, čije reči pobuđuju ljude na velika dela i opominju savesti da dostojno žive na zemlji saglasno duhovnom zakonu. Neka Sveti Sava slavom i čašću ovenča dostojne srpske pesnike kao krstonosce koji služe Bogu i rodu svom i rečju stvaralačkom, na oltaru uma i srca, kao što su oni svoj talentan umnožili slaveći njega. – Janja Todorović

Dejan Tomić

Budite prvi koji će napisati recenziju “Svetosavka poetska riznica”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.