Светосавска поетска ризница

Шифра производа: 29973
Светосавска поетска ризница
Број страна / Повез / Писмо:
330 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 17 × 25 cm
ИСБН: 978-86-515-1451-0
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.500,00 дин.Цена са попустом: 1.050,00 дин.

СВЕТИ САВА

САВРЕМЕН И СВЕВРЕМЕН

            Свети Сава је српско неизмерно добро и велики дар Бога Живога, роду нашем. Духовни отац свих Срба, јер нас у цркви Христовој свагда изнова рађа и препорађа. Становнике отаџбине земаљске преображава у становнике Царства Небеског, а он као цар царствујушћих у обадва света, надгледа башту своју, Свету Србију, од Бога му поверену на чување.

Богат даровима Духа Светога које је многоструко умножио ради нас и нашега спасења: равноапостолни учитељ и просветитељ; подвижник и молитвеник за цео свет; свемилосрдни чудотворац и неуморни ходочасник; узвишени архијереј и задужбинар; праведни законодавац; миротворац и блажени поета… Племићког српског рода и вишњега рода: обожени светитељ. А ми следбеници и потомци његови, пријатељи и сатрудници. Благословени смо сви пред Богом, јер смо у сродству духовном са Светим Савом. Нема веће славе и части и достојанства од ове, ако останемо у слави коју он има у Господа.

Посао песника, пророка, мистика, јесте да опева оно што духом види, да трага за речју истине, која ће свету дати глас, који ће чути будући нараштаји, јер су је њима упутили, као што су нама претходници наши. Богати смо, јер светосавске духовне ризнице никада се не празне, тако што сви у њих додајемо своје таленте, иако непресушно из њих дарујемо свима потребито благо вишњега света.

Колико је бисера умности, красоте, осећајности, оданости, састрадања, спремности на крсну жртву самораспећа за род свој заједно са Светим Савом – у стиховима овде сабраним! Колико је љубави изливене у стих, колико бриге у један глас, без обзира на време и пространства, поју славу Божју и славу човечју, уста пуних хвале, свом најбољем,  најлепшем, најмилијем представнику пред олтаром Творца – Светом Сави. Колико неисказане благодарности и усрдне молитвености. Ето, то је истинита српска поезија која траје, јер оправдава своје постојање у препознавању вечних вредности које су достојне песме.

Коме се отворе очи духовне он угледа мили лик Светога Саве и заљуби се у његову личност, очара га његов живот и дело… А кад сагледа величину жртве и подвига учињеног за Бога и ближње, смисао и циљ пута којим иде и нас зове за собом, и славно дело спасења верног народа, које се шири васељеном украшеном светосавским храмовима – песмом славопојно и жизњеродно, пева Христу Богу и Светом Сави.

У овом зборнику Дејана Томића сабран је само део свега богоотачког у животу Српства, и принесено Светом Сави на уздарје, јер песник је дар речи и певања од Вечног Ствараоца добио на дар. Ова се књига дописивала и дописиваће се у недоглед. Славословље и песмопојање Светом Сави никад не престаје, напротив, све се више расцветава и умножава. Радује се срце наше и поје песме, јер благословени род српски са крста вазнет, иде светима и анђелима у сретење, а наше крстоносно ходотајство завршава се у есхатону. Свети Сава је научио чеда своја истинитој вери и страху Господњем.

Помолимо се Светом Сави који благосиља Српчад знану у незнану, да благослови и песнике, чије речи побуђују људе на велика дела и опомињу савести да достојно живе на земљи сагласно духовном закону. Нека Свети Сава славом и чашћу овенча достојне српске песнике као крстоносце који служе Богу и роду словом и речју стваралачком, на олтару ума и срца, као што су они свој таленат умножили славећи њега.

Бог себе открива својим, поетама, који су светлоносци срца безазленог, и оваплоћена Љубав Његова песмом се проноси међу људим, који из свега гласа, исто као и анђели, поју славу Божју и свих светих.

Јања Тодоровић

 

***

Највећи труд који је Свети Сава показао после труда над својом душом, над том првом њивом Господњом, јесте труд над народом својим, том другом њивом Господњом. Сав тај труд његов над народом српским, сву ону ужурбану и многоструку активност његову као правог Европејца, и плодове те активности, ја ћу назвати Савиним национализмом. – Свети Николај Српски

***

У историји Православне Цркве има више светитеља који су названи именом просветитеља – ГРЧКИ. Такви су Свети Григорије – просветитељ Велике Јерменије; Света Ника – просветитељка Грузије; Свети Фрументије – просветитељ Абисиније; Света Браћа Кирило и Методије – просветитељи Словена. Међу ове светитеље долази и наш Свети Сава, с правом назван први српски Просветитељ и Учитељ. – Епископ Атанасије Јевтић

***

Окућимо се на Врачару, кућници и бескућници. Огрејмо се под једним кровом, умијмо се сузама покајања, пољубимо један другоме ране. Различити по свему, ујединимо се Савиним именом. Скупимо развејани пепео и расуту душу нашега народа на једно место. – Матија Бећковић

***

Ма гдје био и један само Србин, сјећа се он с љубављу Светитеља Саве, а ако их је више на окупу, дају они љубави тој својој и видљива израза, служе му службу, пјевају пјесме у славу његову, приређују славе и прославе о дану његовoм та

Свети је Сава, српска слава!

Јован Вучковић, протопрезвитер

***

Помолимо се Светом Сави који благосиља Српчад знану и незнану, да благослови и песнике, чије речи побуђују људе на велика дела и опомињу савести да достојно живе на земљи сагласно духовном закону. Нека Свети Сава славом и чашћу овенча достојне српске песнике као крстоносце који служе Богу и роду свом и речју стваралачком, на олтару ума и срца, као што су они свој талентан умножили славећи њега. – Јања Тодоровић

Дејан Томић

Будите први који ће написати рецензију “Светосавска поетска ризница”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.