Кристали ума и душе

Шифра производа: 30011
Кристали ума и душе
Број страна / Повез / Писмо:
286 / Тврд / Латиница
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1482-4
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.100,00 дин.Цена са попустом: 770,00 дин.

Похвала Димитрију Панфилову и његовим Панфилијадама

У природи је ставри да умни и духом обдарени људи највише уживају у манифестацијама духа које, плене ум и машту и подстичу нас  да у мудрости и духовности тражимо не само накнаду за осиромашену свакидашњицу битисања или просторе у којим се дефинитивно и свакодневно проверавају и формирају морални и друштвени регулативи, него и онај чисто уметнички ужитак који је чисти дар Божји и чија се благодет не може ничим другим људским заменити.

У мом пријатељском кругу прво и почасно место припада Димитрију Панфилову као покретачу и организатору најлепше врсте окупљања људи блиских по сродности духа, естетским и уметничким афинитетима као и заједничкој тежњи да с епроцваст твораштва и лепоте стави као принцип над принципима изнад сваке материјалне, политичке или физичке добити. Годинама сам са највећим уживањем ослушкивао кад ће зазвонити телефон из вуковарског дома мог драгог Димитрија са позивом на предстојећу „панфилијаду“, сјајну и раскошну, и, бојим се никад више поновљиву гозбу за тело и дух, чија је улазница била спремност учесника да  жза време „гозбе“ одмах ту, на лицу места, импровизује своју беседу у видео камеру домаћина. На било коју тему и са било којом минутажом. Пре неколико година Димитрије Пнафилов је објавио једну књижицу одабраних текстова из ових беседа, међу којима има и таквих које данас, иако казиване пре више од петанест година, звуче као злокобне опомене и најаве зла које нас је после тога снашло и учинило крај нашим окупљањима.

Сада нас је Димитрије Панфилов обрадовао једном новом и друкчијом збирком: антологијом најлепших мудрих, лепих и духовитих изрека и афоризама скупљаних годинама са свих могућих језика и из, такорећи, свих културних баштина света. Тако смо добили светску ризницу људске памети, лепоте и хумора у којој достојно а понеки пут и репрезентативно место заузимају и наши афористичари, укључујући ту и самог аутора, који није само марљиви скупљач него и креативни прегалац.

Нико не може тачно да обележи тренутак кад се први пут јавила потреба људска да се забележи и преда свом потомству сажета и проверена синтеза заједничког искуства. У сваком случају, она сасвим сигурно датира пре појаве сваке писмености: у такозваним усменим цивилизацијама, сваки духовни прозвод а нарочито онај који има пословични и гномски карактер (ако му одузмемо магијску функцију ето нечег што подсећа на наш савремени афоризам!) представљао је и незаобилазно средтсво васпитања. Народне изреке које се ближе нашем афоризму вековима су служиле да развијају смисао и потребу за сашетим, сликовитим, лепим изражавањем; развијале су смисао за хумор и пошалицу, упућивале чланове заједнице шта ваља, а шта не ваља чинити.

(…)

Ова антологија мудрих, духовитих и дубоко промишљених изрека коју је саставио Димитрије Панфилов води и о томе рачуна, али је њена сврха готово подједнако расподељена на две функције: да ускрати непријатно искуство користећи туђе; да се мало поигра са свим и свачим и тако нам олакша и растерети свакодневицом преоптерећени сензибилитет.

Није потребно много маште да би човек замислио и себи дочарао како су настајале ове сентенце. Додуше, за то је потребан само један предуслов: провести бар један дан и ноћ у дому Панфилових. А од тога ништа лакше: готово да није било човека од ума, духа и стваралачке вредности, без обзира на порекло и место жвиљења, који се једном или више пута није обрео као гост за кулинарском и духовном трпезом овога чаробњака духа. Изблиза се свако могао уверети: просто је невероватно како је овај човек, изванредни стручњак у својој професији  имао времена за све.

(…)

Можда ова књига највише дугује његовој читалачкој страсти. Дубоко верујем да ће овај избор, ако допадне у руке неуредних или нередовних читача, распламсати праву читалачку страст, а у рукама истренираних читача распламсаће такмичарско надметање у проширивању лепоте речи без које људски дух заиста не може.

Зоран Глушчевић

Димитрије Панфилов

Будите први који ће написати рецензију “Кристали ума и душе”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.