Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

O Nama

O Nama

Izdavačka kuća Prometej – 27 godine postojanja

Izdavačku kuću Prometej osnovali su Borka i Zoran Kolundžija 1990. godine u Novom Sadu. Od tada je Prometej sigurnim koracima pronalazio put do čitalaca, potvrđujući kvalitet svojih izdanja izborom i angažovanjem eminentnih saradnika: prevodilaca, istraživača, istoričara, lingvista.

Saradnja sa Sterijinim pozorjem, Jugoslovenskom kinotekom, Novosadskim klubom, SANU, Maticom srpskom i drugim institucijama u mnogome je doprinela našem uspehu. Dobitnici smo Oktobarske nagrade Novog Sada, Iskre kulture Vojvodine, Vukove nagrade, Ordena Vuka Karadžića… Sa oko 80 objavljenih naslova godišnje, Prometej se svrstao među najveće domaće izdavače.

U težnji da Vas podržimo u potrazi za odgovorima, objavljujemo knjige u domenu nacionalne i kulturne istorije, antropologije, psihologije, etnologije, lingvistike. Prometej je uspevao da na tim poljima izda kapitalne knjige i po njima je postao prepoznatnjiv u celoj zemlji.

Sledeći Vašu emocionalnost, Prometej izdaje antologije pesama najvećih domaćih i stranih pesnika. Biranim knjigama na polju beletristike, zadovoljavamo Vas u dokolici.

Sve ove godine trudimo se da ovekovečimo lepotu Novog Sada, njegovu arhitketuru, specifično urbano jezgro koje nas podseća na dane baroka i klasicizma. Zato Vam s ponosom pradstavljamo monografije o Novom Sadu, menjanju njegovog izgleda, ali i duhovne klime. Pri tome, multietničnost našeg grada negujemo kao poseban kvalitet.

Objavljenim delima Prometej snažno afirmiše stvaraoce u nauci, književnosti, publicistici, računajući na njihov doprinos poboljšanju ukupne kulturne klime u zemlji.

Mitska figura Prometeja, ime naše kuće koju gradimo već 27. godina, inspiriše nas hrabrošću i nepokolebljivošću. Mi želimo da unesemo neugasiv plamen saznanja u vaše domove, probudimo čitalačku radoznalost, postavimo neka od najvažnijih pitanja sa kojima počinje sazrevanje.

Klub čitalaca

Posle 27 godina izdavačkog rada i dve hiljade i devetsto objavljenih naslova u gotovo 40 raznovrsnih edicija, odlučili smo da organizujemo Klub čitalaca Prometeja. Veliki izbor knjiga za Vas, Vašu porodicu i prijatelje, velika ušteda, jednostavno učlanjenje i naručivanje knjiga, brojne druge pogodnosti i iznenađenja koja Vas čekaju u našem Klubu čitalaca, nagrada su našim vernim čitaocima i dobri razlozi da steknemo i nove čitaoce.