Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

O Nama

O Nama

Izdavačka kuća Prometej – 29 godina postojanja

Izdavačku kuću Prometej osnovali su Borka i Zoran Kolundžija 1990. godine u Novom Sadu. Od tada je Prometej sigurnim koracima pronalazio put do čitalaca, potvrđujući kvalitet svojih izdanja izborom i angažovanjem eminentnih saradnika: prevodilaca, istraživača, istoričara, lingvista.

Saradnja sa Sterijinim pozorjem, Jugoslovenskom kinotekom, Novosadskim klubom, SANU, Maticom srpskom i drugim institucijama u mnogome je doprinela našem uspehu. Dobitnici smo Oktobarske nagrade Novog Sada, Iskre kulture Vojvodine, Vukove nagrade, Ordena Vuka Karadžića… Sa oko 100 objavljenih naslova godišnje, Prometej se svrstao među najveće domaće izdavače.

U težnji da čitaoce podržimo u potrazi za odgovorima, objavljujemo knjige u domenu nacionalne i kulturne istorije, antropologije, psihologije, etnologije, lingvistike. Prometej je uspevao da na tim poljima izda kapitalne knjige i po njima je postao prepoznatnjiv u celoj zemlji.

Sledeći čitalačku emocionalnost, Prometej izdaje antologije pesama najvećih domaćih i stranih pesnika. Biranim knjigama na polju beletristike, zadovoljavamo vas u dokolici.

Sve ove godine trudimo se da ovekovečimo lepotu Novog Sada, njegovu arhitketuru, specifično urbano jezgro koje nas podseća na dane baroka i klasicizma. Zato Vam s ponosom pradstavljamo monografije o Novom Sadu, menjanju njegovog izgleda, ali i duhovne klime. Pri tome, multietničnost našeg grada negujemo kao poseban kvalitet.

Objavljenim delima Prometej snažno afirmiše stvaraoce u nauci, književnosti, publicistici, računajući na njihov doprinos poboljšanju ukupne kulturne klime u zemlji.

Mitska figura Prometeja, ime naše kuće koju gradimo već 29 godina, inspiriše nas hrabrošću i nepokolebljivošću. Mi želimo da unesemo neugasiv plamen saznanja u vaše domove, probudimo čitalačku radoznalost, postavimo neka od najvažnijih pitanja sa kojima počinje sazrevanje.

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.