Najave

Željku Markoviću dodeljena Nagrada DEJAN MEDAKOVIĆ

NAGRADA „DEJAN MEDAKOVIĆ“

Novosadska izdavačka kuća Prometej, svakog januara, povodom Dana osnivanja dodeljuje Nagradu Dejan Medaković. Na taj način Prometej od 2008. godine kao znak dubokog poštovanja i sećanja za nezaborav čuva ime Dejana Medakovića nagradom „za dugo sećanje“. Kao što je poznato, Prometej je bio ekskluzivni Medakovićev izdavač, a dosadašnji laureati nagrade, koja nosi ime ovog velikana od 2008. godine do danas bili su Momo Kapor, Midrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoj Stanivuk, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević Đorđević, Ljubomir Simović, Milisav Savić i Aleksandar Đuričić.

Nagrada će biti uručena 16. januara 20120. u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu

Izvod iz obrazloženja Žirija za dodelu nagrade „Dejan Medaković“ za 2019. godinu

 

Na završnoj sednici Žirija za dodelu Nagrade „Dejan Medaković“ 25. decembra 2019. godine, u sastavu: prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik; Radovan Popović, član; Miladin Milošević, član doneta je jednoglasna odluka da nagrada „Dejan Medaković“ Izdavačkog preduzeća „Prometej“ za 2019. godine pripadne Željku Markoviću za knjigu Pismo (reporterski roman), autorsko izdanje, Novi Sad 2019. U najužem izboru našla se još knjiga Slobodana Zubanovića Drum za Kareju (Službeni glasnik, 2019).

Pismo Željka Markovića je čudna i čudesna knjiga. Reportaža, putopis, biografija, memoarski spis, roman, emocionalna lična ispovest, ispovest jednog vremena. Putovanje kroz jedan život i život zgusnut u jednom putovanju. Zasnovana na ličnoj ispovesti i sećanjima Mate Tolića,  ona se pretvara u uzbudljivu i dramaturški obrađenu fikcionalnu činjenicu, koja svedoči koliko snagom sirove istine, toliko i ubedljivošću književnog postupka. Pismo zasnovano na memoarskim beleškama, neposrednim razgovorima na Fruškoj gori, beleženim u diktafon; na sećanjima i utiscima, uzbudljivo je i potresno štivo. O našim majkama, odrastanjima, zavičajima. O odnosu između centra i margine. O nasilju, patnji i ljubavi.

U duhu same nagrade, Pismo je knjiga dubokog i trajnog sećanja, vrdničkog, fruškogorskog. Knjiga „Srpskog severa“ koliko i američkih predela i zračenja. Živa knjiga o živim ljudima i događajima. Ali i postmodernističko štivo o životu jednog ume­tni­čkog postupka.

Knjiga Željka Markovića je koautor sa životom Mate Tolića. „Priča o čoveku koji je tragao za svojim identitetom i propast jedne rudarske civilizacije na Fruškoj gori.“ O sklapanju i rasklapanju života. Porekla. Zavičaja. Sopstva. O nasilju i o traumama. O neuništivosti života. O ljubavi. O nama.

U Beogradu, 26.12.2019.

Predsednik Žirija
Prof. dr Boško Suvajdžić

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.