Моја корпа (0)
 • Нема производа у корпи.

Најаве

СВЕТОСАВСКА ПОЕТСКА РИЗНИЦА У ВУКОВОЈ ЗАДУЖБИНИ

У четвртак, 24. децембра, са почетком у 12ч, представићемо књигу Светосавска поетска ризница приређивача Дејана Томића.

У програму учествују:

 • Јања Тодоровић, књижевница
 • Дејан Томић, приређивач
 • Драган Инђић, уредник РТС издаваштва
 • Зоран Колунџија, уредник Прометеја


Из неисцрпне ризнице песама посвећених Светом Сави и Светосављу, приређивач Дејан Томић, издвојио је за овај поетски мозаик избор најлепших каменчића од сјајних и раскошних стихова.

Објављивање СВЕТОСАВСКЕ ПОЕТСКЕ РИЗНИЦЕ, поклапа се и са великим јубилејом наше Српске Православне Цркве, 800 година аутокефалности и управо је изузетно и најлепше сведочанство о тим вековима описано путем стихова најзнаменитијих српских песника, а и оних који су били деценијама скрајнути, као и оних који тек долазе и надају се угледном месту под великим и сјајним небом српског песништва. Већ савременици Светог Саве указивали су на његов значај и стиховима га славили. Небројана су предања, како она поетска тако и прозна, настала под утицајем култа овога Светитеља кога су славили не само православни, већ и мухамеданци и католици.

Свети Сава је постао Учитељ читавог српског народа. Он учитељ – а ми његови ученици. Он духовни родитељ – а ми његова деца духовна. Светитељеве проповеди записали су Доментијан и Теодосије у житијама, а из једног од њих упућујемо ово слово:

„Ја вас родих, децо; угледајте се на мене и са љубављу и брижљивошћу трудите се, љубимци моји; свако ко се труди од зла ће се сачувати. И ви са страхом Божијим веру чувајте и све заповести Божје како треба да извршујете; нећете својим трудом и силом успети, но Божјом мудрошћу поучавајте се, а силом Његовом и свемоћном Божјом љубављу крепите се, јер нас је сам пресвети Бог свом милом Сину предао, те да сам Он чини све својом љубављу по својој вољи“.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

 • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
 • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
  Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
 • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
 • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.