Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Promocija nove knjige Danka Šipke

Novi naslov iz edicije Popularna lingvistika predtsavićemo u utorak 15. decembra u 12 sati

Sa ponosom predstavljamo novi naslov iz edicije Popularna lingvistika: OD NAŠIH RUSA DO KOMŠIJINE KRAVE autora Danka Šipke. Promocija ove knjige će se održati u Biblioteci Grada Beograda, a pod pokroviteljstvom akcije Negujmo srpski jezik. Promocija će se održati u UTORAK 15. decembra u 12 sati. O knjizi će govoriti Veljko BRBORIĆ, Danko ŠIPKA i Zoran KOLUNDŽIJA.

Ova knjiga bavi se opštim mestima u svakodnevnom govoru na naučni, a ipak popularan i zanimljiv način. Na 127 strana pobrojani su i opisani svakodnevni izrazi koji su podeljeni u više oblasti: od Škole do Politike, a preko Stranaca, Religije, Porodičnih odnosa i svega onoga što nas okružuje.

Danko Šipka rođen je u Banjaluci. Završio je studija južnoslovenske filologije na Univerzitetu u Sarajevu, magistrirao i doktorirao u oblasti lingvistike na Univerzitetu u Beogradu. Doktorirao u oblasti političke psihologije na Poljskoj akademiji nauka. Magistrirao rusku filologiju na Univerzitetu Adama Mickjeviča u poljskom Poznanju te stekao habilitaciju u oblasti humanističkih nauka. Bavi se leksikografijom, metaleksikografijom i leksikologijom.

Iz Uvoda:

…Rekosmo već da je cilj ovog kratkog glosara skupljanje građe, koja se onda može dalje analizirati. Potrebu skupljanja te građe obrazložićemo tim mogućim daljim istraživanjima. Sam tekst koji se ovde daje zamišljen je kao prvi korak u ispitivanju ove pojave, namenjen najširem krugu zainteresovanih koji je onda mogu analizirati. Stoga tekst nije opremljen naučnim aparatom a i inače je pisan tako da bude svima pristupačan, neopterećen učevnim raspravama i visokoparnim pojmovima. U opisima nekih opštih mesta daju se primeri iz filmova, klipova, itd. Svi ti primeri mogu se naći pretraživanjem na Jutubu (http://www.youtube.com), kad je reč o dužem klipu, uz mesta se daje minut od koga počinje relevantan deo, a poslednja provera prisutnosti tih sadržaja na Jutubu izvršena je u oktobru 2015. godine. U samim opisima koristi se ono što na najjednostavniji način predočava situaciju. Nekada su to razgovorni jezički oblici (uključujući tu i opscene reči) a nekada osnovni socijalnopsihološki termini.

Pozivamo vas da nam se pridružite i da se upoznate sa još jednom zanimljivom oblasti iz jezika kojim se svi služimo.

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.