Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Промоција нове књиге Данка Шипке

Нови наслов из едиције Популарна лингвистика предтсавићемо у уторак 15. децембра у 12 сати

Са поносом представљамо нови наслов из едиције Популарна лингвистика: ОД НАШИХ РУСА ДО КОМШИЈИНЕ КРАВЕ аутора Данка Шипке. Промоција ове књиге ће се одржати у Библиотеци Града Београда, а под покровитељством акције Негујмо српски језик. Промоција ће се одржати у УТОРАК 15. децембра у 12 сати. О књизи ће говорити Вељко БРБОРИЋ, Данко ШИПКА и Зоран КОЛУНЏИЈА.

Ова књига бави се општим местима у свакодневном говору на научни, а ипак популаран и занимљив начин. На 127 страна побројани су и описани свакодневни изрази који су подељени у више области: од Школе до Политике, а преко Странаца, Религије, Породичних односа и свега онога што нас окружује.

Данко Шипка рођен је у Бањалуци. Завршио је студија јужнословенске филологије на Универзитету у Сарајеву, магистрирао и докторирао у области лингвистике на Универзитету у Београду. Докторирао у области политичке психологије на Пољској академији наука. Магистрирао руску филологију на Универзитету Адама Мицкјевича у пољском Познању те стекао хабилитацију у области хуманистичких наука. Бави се лексикографијом, металексикографијом и лексикологијом.

Из Увода:

…Рекосмо већ да је циљ овог кратког глосара скупљање грађе, која се онда може даље анализирати. Потребу скупљања те грађе образложићемо тим могућим даљим истраживањима. Сам текст који се овде даје замишљен је као први корак у испитивању ове појаве, намењен најширем кругу заинтересованих који је онда могу анализирати. Стога текст није опремљен научним апаратом а и иначе је писан тако да буде свима приступачан, неоптерећен учевним расправама и високопарним појмовима. У описима неких општих места дају се примери из филмова, клипова, итд. Сви ти примери могу се наћи претраживањем на Јутубу (http://www.youtube.com), кад је реч о дужем клипу, уз места се даје минут од кога почиње релевантан део, а последња провера присутности тих садржаја на Јутубу извршена је у октобру 2015. године. У самим описима користи се оно што на најједноставнији начин предочава ситуацију. Некада су то разговорни језички облици (укључујући ту и опсцене речи) а некада основни социјалнопсихолошки термини.

Позивамо вас да нам се придружите и да се упознате са још једном занимљивом области из језика којим се сви служимо.

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.