Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Predstavljanje knjige Vitolda Gombroviča Kosmos

U petak, 8. decembra u 20 časova, u Srpskom književnom društvu, održaće se predstavljanje knjige Vitolda Gombroviča Kosmos pod nazivom

Razgovori s razlogom: Vitold Gombrovič Kosmos (s poljskog prevela Biserka Rajčić​), IK Prometej, Novi Sad, 2017

Učestvuju:
Biserka Rajčić
Dejan SimonovićUređuje i vodi Dejan Simonović„Kosmos je za mene bio crn, pre svega crn, poput crnog razlivenog vodenog toka punog virova, inhibicija, poplavljenih terena, poput crne vode koja je nosila hiljade otpadaka, a u nju je zagledan čovek – zagledan u nju, a ona ga je ščepala – dok je pokušavao da je odgonetne, shvati, poveže u nekakvu celinu… Crnilo, užas i noć. Noć ispunjena neobuzdanom strašću, iskvarenom ljubavlju. Bog bi ga znao sve čim… smatram da će užas Kosmosa biti odgonetnut, ali ne brzo.
Vitold Gombrovič

Vitold Gombrovič (Witold Gombrowicz, 1904-1969) smatra se jednim od najznačajnijih poljskih i svetskih avangardista, mada nije pripadao nijednom pravcu ni grupi pisaca u međuratnom periodu, a ni posle Drugog svetskog rata. Pisao je pripovetke, romane, dnevnike i drame. Kod nas je preveden tako reći u celini. Njegov stvaralački opus završio se njegovim poslednjim romanom Kosmos, zahvaljujući kome se 1969. našao na čelu liste za Nobelovu nagradu, u čemu ga je omela iznenadna smrt i nagradu je dobio Beket.
Tema kosmosa kojom se u romanu bavi donekle je autobiografska. Njegov autor, kao i mnogi drugi avangardisti, svet u kome živi vidi kao haos. Tako vidi i kosmos. Ne kao nešto uobličeno i celovito već sazdano iz delića, koji se u izvesnim trenucima slažu u celinu. Kosmos je u biti ljubavni roman. Veoma originalan u pogledu sadržaja i forme. Gombrovič priča priču o dvojici mladića koji dolaze na odmor u Zakopane, glavni turistički centar Poljske. Iznajmljuju sobu u jednom pansionu. Na prvi pogled mirnom. Međutim, od prvog dana ispostavlja se da se u kući u koju su se smestili događa niz tajanstvenih dogodovština i oni umesto da se odmaraju, postaju detektivi koji istražuju tajanstvena događanja.
Roman se završava neodgonetnutom tajnom tih neobičnih dogodovština, a oni se, kao da se ništa nije dogodilo, vraćaju u Varšavu. Svoje delo u svom čuvenom Dnevniku Gombrovič naziva „romanom o stvaranju stvarnosti, kroz međuljudske odnose“ A s obzirom na formu krimi romana delo je i „pokušaj organizacije haosa“. Trenutan, naravno, jer se u tom domenu ništa trajno ne može izvesti.
Biserka Rajčić

Uputstvo za slanje rukopisa

Kako bi proces slanja i odabira rukopisa bio što brži i jednostavniji, molimo vas da se pridržavate dole navedenih pravila:

  • Predlog rukopisa šalje se isključivo putem mejla, na adresu dijana.t@prometej.co.rs
  • Predlog rukopisa treba da sadrži kratku biografiju autora sa kontakt podacima, sinopsis dela, obim i sadržaj, kao i objašnjenje zbog čega bi delo trebalo da se nađe u produkciji IK Prometej.
    Prilikom slanja predloga rukopisa, nije potrebno da nam šaljete celokupno delo.
  • U roku od 90 dana od prispeća predloga, bićete obavešteni o daljoj odluci naših urednika, te ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće zatraženo da pošaljete celokupno delo na čitanje. U suprotnom, mejlom će Vam biti upućen negativan odgovor.
  • O konačnoj odluci nakon faze čitanja celokupnog rukopisa obaveštavamo Vas u roku od 90 dana, takođe mejlom.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.