Најаве

Представљање књиге Велики рат и мали човек: сведочења српских војника

10. децембра 2019 у 12 сати,  Центар словенских култура у Народној библиотеци Србије

Задовољство нам је да вас позовемо на представљање књиге Велики рат и мали човек: сведочења српских војника Јасмине Томашевић, у издању издавачке куће Прометеј, у оквиру едиције Србија 1914-1918.

Учествују:
проф. др Милан Ристовић,
др Данило Шаренац,
Јасмина Томашевић и
Зоран Колунџија

 

„Велики рат и мали човек: сведочења српских војника“ Јасмине Томашевић представља покушај једног другачијег историјског приступа теми српских, али и савезничких војника на Солунском фронту. Испитивањем социолошких, културолошких и друштвених чинилаца, као и самих разлика међу Савезницима, студија има за циљ да савременом читаоцу приближи слику српског војника из периода 1914–1918. године. Сведочанства из рова, а нарочито из позадине фронта, пружају сазнања о војничкој перцепцији околине, док се кроз тај субјективни одраз схватања стварности може докучити и сам ментални склоп српског војника, онаквог какав је он заправао и био.

Књига је резултат седмогодишњег истраживања Јасмине Томашевић рађеног у сврху израде њене магистарске тезе под насловом „Први светски рат и Грчка у очима изгнане српске војске”.

О аутору:

Јасмина Томашевић (1986) историчар је и филолог. Преводилац је више дела са и на грчки језик, при чему је реч о књижевним делима и историјским монографијама. Њена научна поља интересовања су Први светски рат, балканска историја, друштвена и историја свакодневног живота. Аутор је више чланака на тему Првог светског рата, а ово јој је прва књига.

О центру:

Центар словенских култура у Србији је основан 2018. године, при Народној библиотеци Србије, са идејом очувања и развоја културних вредности и традиције словенских земаља, грађењем мостова између држава, установа, појединаца, са жељом за заједничким представљањем другим срединама. Иницијатор и суоснивач је Форум словенских култура, са седиштем у Љубљани, који уједињује 13 земаља: Белорусију, Босну и Херцеговину, Бугарску, Македонију, Пољску, Русију, Словачку, Словенију, Србију, Украјину, Црну Гору, Хрватску и Чешку.

Улаз је слободан!
Добро дошли!

Упутство за слање рукописа

Како би процес слања и одабира рукописа био што бржи и једноставнији, молимо вас да се придржавате доле наведених правила:

  • Предлог рукописа шаље се искључиво путем мејла, на адресу dijana.t@prometej.co.rs
  • Предлог рукописа треба да садржи кратку биографију аутора са контакт подацима, синопсис дела, обим и садржај, као и објашњење због чега би дело требало да се нађе у продукцији ИК Прометеј.
    Приликом слања предлога рукописа, није потребно да нам шаљете целокупно дело.
  • У року од 90 дана од приспећа предлога, бићете обавештени о даљој одлуци наших уредника, те уколико за тим буде било потребе, биће затражено да пошаљете целокупно дело на читање. У супротном, мејлом ће Вам бити упућен негативан одговор.
  • О коначној одлуци након фазе читања целокупног рукописа обавештавамо Вас у року од 90 дана, такође мејлом.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.